Bal Kabağının Faydaları

Bal Kabağının Faydaları nedir
Bal Kabağının Faydaları nelerdir

Bal Kabağının Faydaları

Bal Kabağının Faydaları nelerdir? Her türlü tatlısı bulunan bal kabağının %90’ı su ve sağlık açısından oldukça şifalıdır. Kasım ve aralık aylarında toplanmaya başlanan bal kabağının en lezzetlisi Afyonkarahisar’da üretilir. Lif oranı yüksek olan bal kabağı çok lezzetli ve faydalı bir meyvedir.

Türk mutfağında en çok bal kabağı tatlısı olarak karşımıza çıkar. İçeriğinde bulunan potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir ve sodyum sayesinde vücudumuza çok faydalıdır.
Önce bal kabağının faydalarından kısaca bahsedelim. Ardından en çok tüketilen iki şekli ile size harika tarifler verelim.

Bal Kabağının Faydaları Bal Kabağı Çorbası & Bal Kabağı Tatlısı

• Yüksek oranda lif taşıyan bal kabağı aynı zamanda alfa ve beta karoten içerir. İçeriğindeki bu maddeler, antioksidan ve kolojen ihtiyacımızı karşılayarak hem yaşlanmamızı engeller hem de vücudun direncini arttırır.
• Güçlü bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini göz sağlığına birebir etkilidir. Göz sağlığı için mevsiminde bal kabağı haftalık olarak tüketilebilir. Aynı zamanda C vitamini bakımından çok zengin bir içeriktir. Soğuk kış aylarında turunçgillerden sonra gelen en iyi C vitamini kaynağıdır.

Örnek ile açıklamak gerekirse; 1 porsiyon bal kabağı (100 gram) yetişkin bir bireyin günlük alması gereken C vitaminin %35’ini karşılayabilmektedir.
İçeriğinde bulunan vitaminler bunlarla sınırlı değildir. Omega3 yağ asitleri, B1, B3, B6, folik asit, demiri vücudumuza doğal olarak salgılar.  Bal kabağı içerisinde bulunan L-tryptophan isimli madde depresyon gibi ruhsal sorunlarla baş etmemizi kolaylaştırır.
• Yüksek lifli yiyecekler sınıfına giren bal kabağı, kalp ve bağırsak sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sindirim sistemi sorunları için oldukça etkili olan bir besin kaynağıdır. Bununla birlikte kolon kanseri riskine karşı  koruyucudur. Bağırsak hareketlerinizi düzene sokar, zararlı bakterileri atmanıza yardımcı olur. Ayrıca içeriğinde bulunan lif oranı sayesinde kolestrolü dengeler.

Bal Kabağı Çorbası


Malzemeler :

– 250 gram bal kabağı
– 1 havuç , 1 kuru soğan , 1 patates
– 4 kaşık zeytinyağı
– 1 su bardağı et suyu
– 5 bardak kaynar su
– tuz, karabiber ve isteğe göre muskat
Tarifi :
Balkabağı, havuç, soğan ve patatesi eşit büyüklüklerde doğrayalım. Tencereye zeytinyağını döküp, doğranmış malzemeleri ilave edelim. Orta ateşte bir miktar pişirelim. Soğanlar kızarınca et suyunu ve  kaynar suyu tencereye ekleyelim. Orta ateşte tamamı pişene kadar kaynatalım. Pişirdiğimiz çorbamızı 2 dakika kadar blenderdan geçirip pürüzsüz kıvam elde edelim. 2-3 dakika daha bu şekilde kaynadıktan sonra sıcak şekilde tüketebilirsiniz.

Bal Kabağı Tatlısı 


Malzemeler :

– 2 kilo bal kabağı
– 3 su bardağı toz şeker
– 1 su bardağı dövülmüş ceviz ve isteğe göre tahin
Tarifi :
Bütün kabakları eşit miktarda doğrayalım. Çekirdeklerini çıkartıp yıkayalım. Büyük bir tencereye ekleyip 3 bardak şekeri üzerine dökelim. Geceden veya  2 ila 3 saat kadar ağzı kapalı şekilde bekletelim. Kabak bu esnada kendi suyunu salacaktır. Pişirirken ilave su eklemenize gerek yok. Kabak orta ateşe alınır ve pişene kadar kaynatılır. Arada çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Piştikten sonra bir tabağa aktarıp üzerine kaşık ile tahin ve dövülmüş cevizlerinizden serpiştirin.

AFİYET OLSUN…

Bal Kabağının Faydaları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin