Çocuklarda Ödül ve Ceza Yöntemi

Çocuklarda Ödül ve Ceza Yöntemi
Çocuklarda Ödül ve Ceza Yöntemi

Çocuklarda Ödül ve Ceza Yöntemi

Çocuklarda Ödül ve Ceza Yöntemi nasıl olmalı? Çocuğa ceza vermek onu daha anlayışlı, disiplinli olmasını sağlar. Kızgın iken asla disiplin uygulanmamalı, çocuklara tercih hakkı verilmelidir. Disiplin çocuğu cezalandırmak için değil daha çok set öğretebilmek için kullanılmalıdır. Disiplin ve kurallarla yetiştirilen çocuk uyarı almadan dişlerini kendi fırçalar, ödevlerini zamanında yapar, odasını toparlar.

Kuralları Sürdürülebilir Hale Getirmek

Çocuklara koyulan kurallar her zaman açıklanmalıdır. Çocuktan beklenen davranış şekli açık bir dille anlatılmalıdır. Çocuklara küçük sorumluluklar verilmelidir. Çocuktan beklenen bir hareket veya davranış gerçekleştiğinde çabası takdir edilmelidir. Bu sayede çocukta bu davranış pekişecektir. ilginizi çekebilir; Çocuklarda Takıntı Nasıl Oluşur, Nasıl Önlem Alınır?

Ödül ve Ceza Yönetimi

Çocuklara kural koyarken bu yöntem çocukları bir şeyi yapmaya ya da yapmamaya teşvik etmek için kullanılır. Ödül de ceza da çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre belirlenmelidir.

0-6 Yaş Grubuna Verilebilecek Ödüller Nelerdir?

  • Parka götürmek
  • Oyun oynamak
  • Masal anlatmak
  • Sarılmak
  • Oyun hamuru almak
  • Birlikte film izlemek
  • Kitap satın almak gibi uygulamalar bu yaş gurubundaki çocuklara verilebilecek ödüllerden bazılarıdır.

Çocuklar ceza almamak için verdiğiniz işten kaçabilir. Bu nedenle ödül ağırlıklı davranış geliştirme yöntemi kullanılmalıdır.

Ceza Konusunda Verilebilecek Öneriler

Ceza sistemi nadir kullanılmalıdır. Ceza verilirken net bir tutum sergilenmelidir. Çocuklarda düzeltme etkili ceza yöntemi kullanılabilir. Odasını toplaması, oyuncaklarını toplaması gibi.

Kısıtlama yaparak ceza verebilirsiniz. Ama bu kısıtlamayı ödev yapmadığını için vermemelisiniz. Çünkü ödev yapmak istemeyen bir çocuk için bu ceza değil ödül yerine geçer.

Çocuğa Verilen Ceza Anlatılmalıdır

Çocuğa ceza verirken bu cezayı neden verdiğinizi net bir şekilde anlatmanız gerekir. Çocuk neyi yanlış yaptığını, o cezayı neden aldığını bilmelidir. Ayrıca verilen cezadan vazgeçerseniz çocuğunuzun davranışlarında bozukluğa neden olur. Ceza verildiğinde sonuna kadar uygulamalı.

Çocuk özür dilerse bile ceza devam etmelidir. Özür dileyerek her şeyi çözmeyeceğini bilmelidir. Sadece bir daha yapmayacağını dair söz verirse cezayı kaldırabilirsiniz.

Ödüller de cezalar gibi olmalıdır. Çocuğa gereğinden fazla da ödül verilmemelidir. Ödüller de dengeli biçimde verilmelidir. Ödül ve ceza uygulamasın da ödül her zaman cezadan daha fazla olmalıdır. Bu aradaki oran çok önemlidir.

Çocuklarda Ödül ve Ceza Yöntemi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin