Eskişehir’le Özdeşleşen Balaban Kebabı Tarifi

Eskişehir’le Özdeşleşen Balaban Kebabı Tarifi
Eskişehir’le Özdeşleşen Balaban Kebabı Tarifi

Eskişehir’le Özdeşleşen Balaban Kebabı Tarifi

Eskişehir’le Özdeşleşen Balaban Kebabı Tarifi; Eskişehir denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri şüphesiz Balaban Kebabı’dır. Bu kebabı evde de kolaylıkla hazırlayarak tüketebilirsiniz. Enfes bir lezzete ve görünüme sahip olan Balaban Kebabı özelleştirilmiş davet yemeklerinde şık görünümü ile masalardaki yerini almaktadır. Balaban Kebabı malzemeleri ve yapılışı ise aşağıdaki gibidir;

Balaban Kebabı Köftesi için malzeme listesi

  • 500 gr dana kıyma
  • 1,5 çay kaşığı kadar tuz
  • İnce çekilmiş bir çay bardağı bayat ekmek içi
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • Küçük küçük doğranmış 2 adet soğan
  • İsteğe bağlı olarak kimyon, toz biber, isot gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
  • Üzerine dökülen domates sosunun malzemeleri:
  • 2 yemek kaşığı kadar domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı su

Balaban Kebabı Sosu için;

  • Küp küp doğranmış iki adet pide
  • 1 su bardağı kadar yoğurt
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı kadar pideleri ıslatmak için et suyu
  • Halka halka doğranmış bir adet domates
  • 2 adet biber

Balaban Kebabı Yapılışı: Yapılışı her ne kadar biraz zahmetli olsa da ortaya çıkan lezzet için tüm emeklerinize değecektir. Balaban Kebabı sırası ile şu şekilde yapılmaktadır;

  • Kıyma, doğranmış soğan, baharatları, tuz ve ekmek içini derin bir kabın içine alıp, iyice yoğurunuz.
  • Koymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak küçük köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri hafif yağda kızartın.
  • Köfteler hazır olduktan sonra ise aynı tavada biber ve domatesleri közlenmiş bir görüntü oluşana kadar bekletin.
  • Domates sosunu hazırlamak için derin bir tavada tereyağını eritiniz. Ardından salça, tuz ve şekeri ekleyerek bir iki dakika kavurun. Son olarak suyu ekleyerek bir iki dakika kaynatın.
  • Küp küp küçük halde doğradığınız pideleri servis tabağına alarak üzerine ılık haldeki et suyunu dökerek pideleri ıslatın.
  • Hazırladığınız pidelerin üzerine önce yoğurdu daha sonra domates sosunu dökünüz.
  • Son olarak üzerine kızartmış olduğunuz köfteleri dizin. Daha sonra köz hale getirdiğiniz biber ve domatesi servis tabağına alıp, köftelerin üzerine kızarmış tereyağı gezdirin.
  • Balaban Kebabı’nı sıcak olarak ve üzerine maydanoz serpiştirerek servis edebilirsiniz.

 

Birkaç püf noktası: Yaptığınız kebabın lezzetli olması için etin ve diğer kullanılan malzemelerin kaliteli olması önemlidir. Balaban Kebabı’nı pirinç veya bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz. Balaban Kebabı yapmak için elinizde tırnak pide yok ise onun yerine klasik Ramazan pidesi de kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun efendim…

 

İlginizi çekebilir; Arabaş çorbası nasıl yapılır

Eskişehir’le Özdeşleşen Balaban Kebabı Tarifi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin