Farenjit Nedeni ve Belirtileri

Farenjit Nedeni ve Belirtileri nelerdir
Farenjit Nedeni ve Belirtileri nedir

Farenjit Nedeni ve Belirtileri

Farenjit Nedeni ve Belirtileri nelerdir? Farenjit nedeni olabilecek birçok faktör vardır. En yaygın nedenler; viral enfeksiyonlar, sigara içmek ve nemlendiricileri makinelere maruz kalma ( sulu klima, klima vs)  ve sıcak havaya maruz kalmaktır.

Viral bir enfeksiyon genellikle gribe neden oluyor. Nezle grip ve farenjit sadece virüs kaynaklı hastalıklardır. Ancak virüs türleri çok fazladır ve her virüsün etki ettiği organ- alan ve hastalık başkadır. Dolayısı ile anti-viral ilaçlar da farklı virüsleri yok etmek için tasarlanırlar.

Farenjitte yaygın grip benzeri semptomlar görülebilir mesela, ateş, baş ağrısı, kas ve ağrı ağrıları, iştahsızlık, şişmiş lenf bezleri veya lenf düğümleri, öksürük ve burun akıntısı görülebilir.

Diğer bazı viral enfeksiyonlar arasında herpes, menenjit, Staphylococcus aureus ve SARS virüsünün neden olduğu hastalıklar bulunur. Tüm bu enfeksiyonlar akut veya kronik boğaz ağrısına neden olabilir. Akut boğaz ağrısı boğazda çok keskin, lokalize bir ağrıdır. Genellikle hastalık kendi başına iyileşmez. Tedavi edilmezse, farenjite yol açabilir, çünkü boğazın daralma riskini arttırır ve nefes almayı zorlaştırır.

Diğer farenjit belirtileri arasında, kendi başına iyileşmeyen kronik boğaz ağrısı vardır. Kronik boğaz ağrısı belirtileri yorgunluk, iştahsızlık, uyku kaybı ve öksürüktür. Bazen farenjitin başka bir yaygın belirtisi olan burun drenajı vardır. Diğer insanlarda burundan sarımsı mukus akıntısı olabilir.

Farenjit Belirtileri

Farenjitin yaygın belirtileri arasında lenf düğümlerinin şişmesi veya mukus üreten bezlerin şişmesi olabilir. Bazen bu kategoriye uymayan semptomlarınız da olabilir. Birçok doktor tipik belirtilerin yanı sıra başka semptomlar da arayacaktır. Bu belirtiler yılda iki defadan fazla ortaya çıkıyorsa, yani tekrar ediyorsa tıbbi yardım gerekir. Semptomlar akut ise, yani enfeksiyonun başlangıcı ise, doktorunuz enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik verecektir.

Farenjit Tedavisi

Farenjit semptomlarını tedavi etmenin iki yolu vardır. Doktorlar hastaların yaşam kalitesini arttırmak için ilaç yazarlar. Çünkü farenjit kaynaklı boğaz ağrısı, yaşam standartlarını düşürür. Farenjit semptomlarından bazıları arasında, yutma güçlüğü, öksürük, hırıltı, göğüs ağrısı, ateş, titreme, terleme ve boğazdan kalın bir sıvı benzeri akıntı gelmesi sayılabilir. Bu belirtilerden bazıları hemen ortaya çıkmaz, ancak, mikrop alındıktan bir veya iki gün içinde ortaya çıkabilir.  Viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun olağan tedavisine ek olarak, akut farenjit semptomları olan hastalara verilebilecek doksisiklin adı verilen bir ilaç da vardır. Doksisiklin, bu duruma neden olan bakterilerin daha az aktif hale gelmesine neden olur. Farenjit tedavisinde kullanılan araçlar tipik olarak antibiyotiklerdir, ağrı kesiciler ve bazı ateş düşürücü ilaçlar da verilir.

Bu durumun semptomları soğuk algınlığına benzer olduğundan, çoğu hastaya ateşi düşene kadar evde kalmaları tavsiye edilir. Ateş çok ciddi olduğundan, durumları kötüleşirse hastanın acil servise gitmesi son derece nadirdir. Farenjit semptomlarının çoğunluğu bir veya iki hafta içinde kendi kendine iyileşir. Bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda bu süreç kısadır. Çocuklarda Farenjit tedavisi için yaygın tedaviler arasında sıcak banyolar, kortikosteroidler yer alır.

Farenjit Nedeni ve Belirtileri

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin