Gayrimenkul Kira Bedeli Nasıl Belirlenir

Gayrimenkul Kira Bedeli Nasıl Belirlenir
Gayrimenkul Kira Bedeli Nasıl Belirlenir

Gayrimenkul Kira Bedeli Nasıl Belirlenir

Gayrimenkul Kira Bedeli Nasıl Belirlenir? Gayrimenkul kiralamalarında kiracılar kiralama süresi boyunca her ay kira bedelini ödemekte mükelleftirler. Hal böyle olunca gerek konut gerekse de Tuzla dükkan kira fiyatları konusunda çeşitli sorular kafaları kurcalıyor. Özellikle ev kiralayanların çok üstünde durduğu kira fiyatları nasıl belirlenir, konusu gayrimenkul sektöründe çeşitli tartışmalara neden olmuştur. Peki kira fiyatları nasıl belirlenir ve mülk sahibi kira fiyatlarını belirlerken nerede dikkat etmeli, kiracı bu konuda ne yapmalı gibi konuları gelin birlikte ele alalım.

Kira Fiyatları Nasıl Belirlenir

Kira fiyatlarını belirlemesinde en etkin rol mülk sahibi ile kiracı arasındadır. Kira sözleşmelerinde kiralana evin kira bedeli dışında mülk sahibini değişiklik yapabilmesi için sözleşmenin bitiş tarihini beklemesi gerekiyor. Yani mülk sahibi kiraya verdiği eve sözleşme yaptığı tarihin üzerinden bir yıl geçtikten sonra kira zammı yapabilecektir. Kiracının ise ev sahibi ile belirlediği kira bedelini sözleşme süresi boyunca eksiksiz ve zamanında yatırması gerekiyor. Kira bedeli belirlenirken aşağıdaki 5 madde çok önemlidir.

Kiralanacak Dairenin Kira Bedeli Ortalama Ne Kadar Olmalıdır

Kiralanacak bir mülkün kira bedeli en fazla 180 de bir ya da 200 ‘de bir olması gerekmektedir. Yani 300 bin lira değerindeki bir dairenin kira bedeli 1500 ‘den fazla olmamalıdır. Ev sahibi bunun altındaki bir rakama mülkünü kiraya verilir ve ama bunun üzerindeki rakama çıkması imkansızdır.

Kiralanacak Dairenin Yıllık Zammı Ne Kadar Olmalıdır

Gerek kiracı gerekse de mülk sahibini anlaşması ile belirlenen kira bedeli sözleşme bitince tekrarda değişebiliyor. Yani bir yıl sonunda mülk sahibi kiraya verdiği gayrimenkulü kira fiyatına zam yapabilir. Bunu için bir önceki kira yılındaki üretici fiyat endeksini artış oranına bakması gerekiyor. Her iki taraf bu olur da bir anlaşmaya varamamışsa mülke yapılacak kira bedelini bir önceki yılın üretici fiyat endeksinin artış oranın geçmek şartıyla hâkim tarafından kiralana gayrimenkulün durumun da göz önüne alınarak her iki taraf da mağdur edilmeden uygun bir kira bedeli belirlenebiliyor.

Evin Değerini Değiştiren Faktörler Göz Önüne Alınmalı

Bir mülkün kira bedelini tespit edilmesi için değerini belirleyen faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin; kiralanacak mülkün olduğu böğle ya da konumu, çevresinde yer alan okul alışveriş merkezi, market, cami, sosyal alan  inşaat veya yol projenin olması gibi durumlar kira bedelini ve mülkün satış bedelini belirleyen en önemli unsurlardır.

Mülkün Yapım Yılı ve Yaşı

Kira bedeli belirlenirken mülkün yaşı da çok önemlidir. Yaşı büyük evler çok eskidir belki de içi de tadilata ihtiyaç duymaktadır. Mülk sahibi bunu belirlerken kesinlikle sıfır daire kira fiyatları ile kıyaslamamalıdır. Ama ne yazık ki günümüzde artan fiyatlar mülk sahibinin bunu fırsata çevirmesine neden olmuştur. Mülk sahibi artı 20 yıllık bakımsız  bir daireyi bile içine hiç bakım yaptırmadan 1000 lira gibi büyük rakamlarla  kiraya verme çabası içine giriyor. Kelepir dairenin kira bedeli sıfır dairenin kira fiyatı ile kesinlikle aynı olmamalıdır.

Kiracının Aleyhine Yapılan Düzenlemeler

Kiracıya kira bedeli kapıcı parası ve aidat gibi yan giderler dışında herhangi bir ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.  Kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde ceza koşulunu geçeğine ve sonraki kira bedeline dahil olacağına ilişkin anlaşmalar ile geçersiz sayılmaktadır. Ev sahibi evin taşınmaz giderleri için kiracıdan ekstra ödemem isteyemez. ilginizi çekebilir; Ev Kiralayacakların Dikkat Etmesi Gereken 7 Altın Kural.

Gayrimenkul Kira Bedeli Nasıl Belirlenir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin