Kanser tedavisi

Kanser tedavisi NEDİR
Kanser tedavisi nasıl yapılır

Kanser tedavisi

Kanser tedavisi , günümüzün korkutucu hastalıklarından birisi olan kanser, çoğu zaman ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Dolayısı ile herkesin aklında kanser ile ilgili tedavi yöntemleri geliyor. 100’lerce türü ve özellikleri bulunan kanser tedavisini kaçıncı evresinde olduğu ve yayılım hızı, özelliğine göre farklı tedavi seçenekleri ile yok edilmeye çalışılıyor. Kanser tedavisi türlerine geçmeden önce kanser nedir, kanser türleri nelerdir gibi konu başlıkları ile bu korkutucu hastalıkla ilgili genel konuları ele almakta fayda vardır.

Kanser Nedir

İnsan vücudunda bütün doku ve organlar farklı hücrelerden oluşuyor. Bu hücreler zaman içinde ölüp, sağlıklı hücreler üreyerek, ölen hücrelerin yerine geçiyor. Kişinin hayatı boyunca insan vücudu bu şekilde devam ederek sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Hücrelerin ne zaman ve ne kadar çoğalması gerektiğini de insanın DNA’SI belirler. Lakin DNA’nın hasar görmesi sonucu hücreler ihtiyaç olmadığı zamanda bile çoğalıp bölünmeye başlayarak vücudun çeşitli yerlerine dağılır. İşte kanser ve çeşitleri de hücrelerin kontrolsüz bir şekilde dağılması ile ortaya çıkıyor. Kontrolsüz bir şekilde devam eden hücre bölünmeleri vücutta hızla çoğalıp, hücre yığınları ile tümör adı verilen hastalığı oluşturur. Bu hücrelerin hiçbiri normal olmadığı gibi kanser hücreleri sağlıklı hücrelerde daha uzun yaşamaktadır. Kontrolsüz ve uzun ömürlü olarak kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlayan hücre yığınlarından oluşan tümörlerin bir kısmı iyi huylu bir kısmı da kötü huylu olabiliyor.

Peki Kanser Türleri Nelerdir

Günümüzde çok sayıda kanser türü bulunmaktadır. Bunların her birinden bahsedemeyiz. Ama en çok görülen türlerini konusunda bilgi verebiliriz. İşte günümüzde en çok görülen kanser türleri;

  • Meme kanseri
  • Prostat kanseri
  • Beyin tümörü
  • Rahim ağzı kanseri
  • Cilt kanseri
  • Bağırsak kanseri
  • Karaciğer kanseri
  • Safra yolu kanseri
  • Mide kanseri
  • Pankreas kanseri

 

Kanser Tedavisi Nasıldır

Kanser tedavi ile ilgili yapılan araştırmalarda tedavi şekillerini kanserin türüne özeliklerine ve evrelerine göre değişkenlik gösterdiği sonucuna varılıyor. Tabi tedavini sonuç vermesi ve tamamen yok edilmesi erken tanı ve tedavi ile doğrudan alakalıdır. Bu aşamada herkes kanser tedavisinde erken tanı almak için kanser belirtileri bilmesi ve bu belirtilerden en az bir ya da birkaçı ile karşı karşıya kalması durumunda hemen ilgili hekime başvurup, kanser taraması yaptırması gerekiyor.

Yapılan kanser taramasından sonra ilgili hekim kanserin kaçıncı evrede olduğunu hasta ile paylaşıp, onkoloji cerrahi profilaktik cerrahi kemoterapi, akıllı ilaçlar ya da immünoterapi gibi tedavi yöntemlerinden uygun olanı ile kanser hastalığını kontrol altına alıp, hastayı tedavi etmeye başlar. Kanser tedavisini başarılı bir şekilde ilerlemesi için tedaviye cevap veriyor olması strese kapılmadan doktorun tavsiyelerine uyması gerekir. Stres sinir ve benzeri psikolojik durumlar hastalığın ilerlemesine neden olabileceği göz önüne alınarak hastaya yakınları tarafından moral ve motivenin verilmesi ve hayattan kopmaması sağlanmalıdır.

Kanser nedir, üzerinde durulması ve önemsenmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Zamanında tedaviye başlanılmazsa hızla ilerleyen kanser hücreleri vücudu tamamen kaplar ve kişinin ölmesine bile neden olur. Bu nedenle kanser hastalıkları konusunda herkesin bilinçli olması ve yılda en az bir kere sağlık kontrolünden geçmesi ve kanser taraması yaptırması önemle tavsiye edilir. Peki, kanser nasıl oluşur, gelin birlikte ele alalım.

Kanser Nasıl Oluşur

Kanser, kanser hücreleri tarafından hızlı bir şekilde vücuda yayılır. İlk başlarda kanserin oluştuğunu pek anlayamazsınız. Ama yıllık kanser taraması ve muayene yaptırıyorsanız kanser hücreleri fark edilebilir. İşte bu aşamada erken tanı denilen kavram büyük önem kazanır. Perki kanser nasıl oluşur?
İnsan vücudunda bulunan DNA’ların görevi hücre üretmektir. Bu hücreler vücutta ölen hücrelerin yerine geçer. Böylece insan vücudu hayat boyunca hücre alışverişinde bulunur. Ama bazen doğuştan veya sonradan oluşan hastalıklar nedeni ile DNA’sı hasar görür ve istemsizce hücre üretip, kontrolsüzce vücuda dağılırlar. Çoğu zaman vücudun bir organında ya da dokusunda bir yere toplanır ve yığın oluşturarak kanser adı verilen hastalığa neden olur.

Kanser Nasıl Yayılır

DNA’ ihtiyaç olmadığı halde hücre üretip vücuda dağıtırsa bu durum kansere yol açar. Türlerine göre 2 ile 4 evreden oluştururlar. Genellikle ilk evrelerde pek belirti göstermezler. Kanser belirtileri 2 evreden sonra 3.ya da 4. Evrede kendini iyice belli eder. İlk evrelerde tanı konulan kanser tedavisi daha kolaydır ve hasta kısa vadede kanseri yenebilir. Bu nedenle tıp dünyası üstüne basa basa yılda bir kez kanser taraması yaptırılması gerektiğinin altını çiziyor.

Kanser Evreleri

Kanser oluştuğu organ ya da dokuya göre isimlendirilir. Örneğin; akciğerde oluşan bir kanser akciğer kanseri, meme de oluşan kanser ise meme kanseri olarak adlandırılır. Akciğer kanseri 4 evreden oluşur ve 4. Evreye gelmesi halinde tedavisi pek mümkün olmayabilir. Yine aynı şekilde meme kanseri de erken tan ile hayat kurtarıcı bir seçenektir. 4. Evreye gelen kanserin çoğu vücudu sarabilir.

Kanser Tedavisi nasıl yapılır

Hasta için hayat kurtarıcı seçenek olan kanser tedavisi kanserin türüne ve evresine göre değişkenlik gösterebilir. Eğer kanser ilk evrelerde tanı almışsa ilaç tedavisi ile doktor tarafından takibe alınır. İkinci ya da üçüncü evrelerde kanser hücreleri organda yumru şeklinde büyümüşse mutlaka cerrahi operasyon gerekmektedir. En son çare ise kemoterapi adı verilen kanser hücrelerini ve yayılmalarını önleyen tedavi seçeneğine başvurulur. Ayrıca kanser hücreleri ve kanser türü iyi huylu ya da kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. İyi huylu kanser ve hücreleri vücutta hızla yayılmazlar ya da üremezler. Ama kötü huylular yeniden üreyebilirler. Tedavi seçeneği de bu iki kanser türüne göre belirlenmektedir. Kötü huylu kanser hücreleri genellikle kemoterapi gibi tedavi seçenekleri ile yok edilmeye çalışılır.

Kanser tedavisi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin