Huzursuz Bağırsak Sendromu nedir

Huzursuz Bağırsak Sendromu oluşumu nedir
Huzursuz Bağırsak Sendromu tedavisi nedir

Huzursuz Bağırsak Sendromu nedir

Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Kalın bağırsakla ilgili bir problemdir. İrritabl bağırsak sendromu, hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon gibi farklı isimler ile de bilinir. Günümüzde yaklaşık %15 ‘ten fazla kişide görülen bu rahatsızlık fonksiyonel sindirimi sorunlarında bağırsakların çalışmasında oluşan anormalliktir. Ancak bununla ilgili yapılan tüm testler normal çıkabilir ve muayene sırasında yapısal bir sorun saptanmaz. Genellikle 45 yaş altı kişilerde görülen bu rahatsızlıkta şiddetli şikayetler söz konusu ise mutlaka ilaç tedavisi ile belirtilerini azaltılması gerekir. Kronik bir rahatsızlık olup, tedavisi yoktur. Belirtilerinin azaltılması için de uzun vade ister. Huzursuz bağırsak sendromunda bağırsak dokusunda herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Bağırsak kanseri ve benzeri hastalıkların oluşum riskini de taşımaz.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Oluşur

Huzursuz bağırsak sendromu nedeni, beyin ile bağırsak arasındaki ya da sinir sistemi ile bağırsak kasları arasında iletişim bozukluğu sonucunda oluşur. Kalın bağırsakta oluşan düşük dalga türündeki hareketler ile ince bağırsaktaki gıdaların iletiminde düzensiz yönetim oluşur ve bunun sonucunda da kalın bağırsakta aşırı hassasiyet oluşup, huzursuzluk ortaya çıkar. Stresten kaynaklı bağırsakta oluşan huzursuzlukları kontrol etme imkânınız yoktur. Ancak yaşantınızda oluşan stres ya da strese neden olabilecek faktörleri yok etmeye çalışmak sizin elinizdedir. Her hastalıkta olduğu gibi huzursuz bağırsak sendromunda da stres önemli bir faktör olmaktadır. Bu konuda yapılan klinik araştırmalarda toplumumuzda %20 ile %30’un üzerindeki huzursuz bağırsak sendromlu hastaların kaygı bozukluğu ya da anksiyete bozukluğu yaşadığı saptanmıştır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir

İrritabıl bağırsak sendromun belirtileri arasında en yaygın görüleni karın ağrısıdır. Genellikle yemeklerden sonra görülür. Dışkılama sonrası kesilir. Günümüzdeki hastaların %60’ından fazlasında yemekten sonra, %30’unda fazlasında ise yemekten sonra ilk 15 dakika sonrasında %95’inden fazlasında ise yemekten sonra ilk 3 saat içinde karın ağrısı görülür. Bunun dışında;

  • Karında şişlik
  • Dışkılama alışkanlığında yaşanan değişiklikler
  • İshal ya da kabızlık veya dönüşümlü olarak kabızlık ve ishal
  • Dışkıda sümüksü mukus
  • Yetersiz bağırsak hareketleri ve ıkınma hissi
  • Midede yanma veya ekşime geğirme
  • Kusma ve bulantı
  • Cinsel isteksizlik
  • Kadınlarda ise belirtileri özellikle adet dönemlerinde daha fazla artar. Migren hastalarının % 252inden fazlasında huzursuz bağırsak sendromunun kaçınılmaz olduğu saptanmıştır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi Nedir

Huzursuz bağırsak sendromu tedavisi için kaldırıcı bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ayrıca bu hastalık ciddi hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Zaten rahatsızlığın temelinde stres yattığından dolayı hastaların bu konuda stres endişe ya da korku yaşamaması gerekir. Orta ya da şiddetli düzeydeki hastalar için bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar sadece irritabıl bağırsak sendromu belirtiler azaltır, hastalığı tamamen yok etmez, bunun dışında probiyetikler önerilir. Ayrıca hastalığa neden olacak yiyeceklerin tüketilmesi yasaklanır. Hastanın bol su tüketmesi sık sık egzersiz yapması ve sigara alkol gibi zararlı maddelerden uzak durması gerekir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin