Kekik Nedir Ne İçin Kullanılır?

Kekik Nedir Ne İçin Kullanılır
Kekik Nedir Ne İçin Kullanılır

Kekik Nedir Ne İçin Kullanılır?

Kekik Nedir Ne İçin Kullanılır? Nane ailesinden bir bitki olan kekik, yemeklerde sıklıkla baharat olarak kullanılır. Lezzet eklemenin yanı sıra, bitkinin tıbbi özelliklere de sahip olduğuna inanılıyor. Bağırsak enfeksiyonlarından cilt rahatsızlıklarına kadar her şeyin tedavisinde faydalı olabilecek antioksidan etkilere sahip olduğu bilinmektedir.

Kekik, taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir veya aromaterapi için damıtılarak yağa dönüştürülebilir . Kekik ayrıca sıvı veya kapsül formunda bir diyet takviyesi olarak satılmaktadır. Kekik çaylarda, yaygın gargaralarda, yüz maskelerinde ve burun spreylerinde bile kullanılır.

Kekik ayrıca iştahı uyardığına, iltihabı frenlediğine, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirdiğine ve böcekleri kovduğuna inanılıyor. İlginizi çekebilir; Kekik Çayı ile Diş Çekilmesi Son Buluyor!

Birçok bitkisel ilaçta olduğu gibi, kekiğin tıbbi etkilerini destekleyen kanıtlar zayıftır. Ancak kekik veya kekik yağının kesin umut vaat ettiği bazı durumlar vardır.

Öksürük

Kekik uzun zamandır öksürük, bronşit ve diğer solunum rahatsızlıkları için evde çare olarak kullanılmaktadır. Bazen bir göğüs enfeksiyonunu tedavi etmek için ağızdan alınır veya solunum yollarını açmak için solunur. Bu etkilerin bazı klinik kanıtları vardır.

European Respiratory Journal’da 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre  timol, dil, ağız, boğaz ve burun pasajlarındaki reseptörler üzerinde öksürüğe iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Çalışma, her biri öksürük uyaranlarına maruz kalan 18 gönüllüyü içeriyordu. Timol burun spreyi kullandıktan sonra, öksürme dürtüsünü, yaşanan öksürük sayısını ve öksürüğün oluşma eşiğini değerlendirmek için birkaç teste tabi tutuldular.

Burun spreyinin öksürük eşiği (uyaranlara yanıt olarak öksürüğün meydana geldiği nokta) üzerinde hiçbir etkisi olmamasına rağmen, genel öksürük dürtüsünün yanı sıra öksürüklerin sayısını ve şiddetini de önemli ölçüde azalttı. Kullanıcılar spreyin hoş bir soğutma etkisi olduğunu bildirdi.

Bağırsak Enfeksiyonları

Timolün, bağırsak hastalığıyla ilişkili belirli bir enterik bakteriyi nötralize ettiği test tüplerinde gösterilmiştir.

Bir 2017 yılında çalışma olarak. Hastalıklı kuşlar kekik yağından üretilen bir aşı ile aşılanmış. 21 gün sonra, tedavi edilen kuşların bağırsaklarında, tedavi edilmeyen kuşlara göre çok daha az bakteri kanıtı vardı . Ayrıca daha az lezyon ve C. perfringens’e bağlı ölümler vardı.

Aynı etkinin insanlarda diğer bakteri türleri ile meydana gelip gelmeyeceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır .

Menstrüel krampları

Kekik, ağrı giderici ve spazm giderici özellikleri nedeniyle uzun zamandır bilinmektedir. Bu iddiaları destekleyen kanıtlar genellikle karışıktır, ancak bazı umut verici bulgular olmuştur.

2012 yılında Journal of Research in Medical Sciences dergisinde yayınlanan  bir çalışmada , araştırmacılar 120 kız üniversite öğrencisine menstrüel krampları tedavi etmek için kekik takviyesi verdi . İki aylık tedaviden sonra, her iki kadın grubu da benzer düzeyde rahatlama bildirdi.

Oral pamukçuk

Su ile karıştırılan kekik yağı, uzun süredir ağız kokusuna çare olarak ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde kullanılmaktadır . Ayrıca Candida albicans mantarlarının neden olduğu yaygın bir enfeksiyon olan oral pamukcuk’u tedavi ettiğide bilinmektedir.

Kekiğin Yan Etkileri

Yemek pişirmek için yaygın olarak kullanılan kekik, normal gıda miktarlarında kullanıldığında güvenli kabul edilir. Ayrıca diyet takviyesi formlarında iyi tolere edildiği görülmektedir. Bununla birlikte, kekik aşırı tüketimi mide rahatsızlığına, kramplara, baş ağrılarına ve baş dönmesine neden olabilir.

Çoğu uçucu yağın aksine kekik yağı sınırlı miktarlarda da olsa ağızdan da tüketilebilir. Yağ konsantre olduğu için bilinen yan etkileri daha da artırabilir. Kekik yağı fazla kullanılırsa kan basıncında anormal bir düşüş olan hipotansiyon oluşabilir.

Kekik yağı alerjisi, özellikle nane ailesindeki bitkilere (kekik, lavanta ve adaçayı dahil) duyarlı kişilerde de yaygındır. Alerji, tüketildiğinde ishal, mide bulantısı ve kusma ile kendini gösterebilir. Cilde uygulandığında alerjik etki oluşabilir.

Hamilelik sırasında kekik yağı veya takviyelerinden kaçınılmalıdır. Timol, menstrüasyonu etkileyebilecek ve düşük yapma riskini artırabilecek östrojen benzeri etkilere sahiptir. Kekiğin yemek pişirmede kullanılması böyle bir risk oluşturmaz.

Çocuklarda kekik yağı ve kekik takviyelerinin güvenliği belirlenmemiştir.

Tuzla Gazetesi

Kekik Nedir Ne İçin Kullanılır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin