Kronik yorgunluğun nedeni Hipotiroidi Hastalığı Olabilir

Kronik yorgunluğun nedeni Hipotiroidi Hastalığı Olabilir
Kronik yorgunluğun nedeni Hipotiroidi Hastalığı Olabilir

Kronik yorgunluğun nedeni Hipotiroidi Hastalığı Olabilir

Kronik yorgunluğun nedeni Hipotiroidi Hastalığı Olabilir. Kronik yorgunluğu nedenlerin günümüzde en çok araştırılan konuların başında geliyor. Özellikle insan yaşantısını büyük ölçüde etkileyen dikkat dağınıklığı halsizlik, hızlı kilo artışı ve vücutta ödem oluşmasını nedenin hipotiroidi olabiliyor.  Peki hipotiroidi nedir, neden oluşur, gelin konunu detaylarını birlikte inceleyelim.

Hipotiroidi Nedir

Hipotiroidi tiroi bezini az çalışması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Hipotiroidi oluşmasını altında farklı sebepler bulunur. Ancak tiroid bezinin yeteri kadar vücut için tiroidi hormonu üretemediği durumlarda ortaya çıkar.Bildiğimizi gibi tiroid hormonu, vücutta metabolizmanın hızlı çalışmasını ve vücudun enerjiyi kullanma şeklini düzenleyen en önemli hormondur. Tiroid bezini az çalışması durumunda tiroid hormonu seviyelerinde de düşüş olarak vücudunuzdaki fonksiyonların büyük bir bölümü yavaş çalışmaya başlayarak bazı sağlık sorunları ve hastalıklar ortaya çıkarabilir.

Hipotiroidinin Nedenleri Nelerdir

Hipotirodinin nedenleri farklı olabilmektedir. Günümüzde en yaygın görülen nedenler ise; kişini radyoaktif iyot tedavi görmesi, tiroid bezinde otoimmün hastalığının oluşması tiroid ameliyatı, radyonyon tedavisi, hipofiz bezinden bozukluk, doğumsal hastalıklar, iyot eksikliği ve bazı ilaçlar şeklinde sıralayabiliriz.

Hipotiroidinin Belirtileri Nelerdir

Bu hastalığın adını duyan herkes hipotirodinin belirtileri nelerdir sorununu cevabın araştırmaya başlamaktadır. Aslında hastalıkta görülen belirti ya da semptomlar tamamen hormonlardaki eksikliğin seviyesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Belirtileri ilk başlarda fazla belirsiz olabilir, ama zamanla kendini belirgin hale getirebilir. En yaygın görülen belirtiler ise; hızlı kilo alımı, yorgunluk benzeri spesifik olmayan belirtiler olabiliyor. Aynı zamanda tiroid hormonlarını eksikliğine bağlı olarak da  metabolizmanın yavaşlaması  belirgin  hale gelmesiyle birlikte; halsizlik, uykusuzluk,  ciltte kurluk, vücut ısısında değişiklik, ve ısıya karşı hassasiyet, cilt kuruluğu, ellerde ayaklarda ve yüzde ödem oluşması, adet düzensizliği karın ağrısı ve kas ağrısı ile kaslarda güçsüzlük oluşması kolesterol seviyesinin yükselmesi kansızlık saç dökülmesi, depresif ruh hali oluşması, libido kaybı görülmesi,  kansızlık işitme sorunları, terleme oranını düşmesi, tırnakları incelmesi ve  kırılması şeklinde sıralanabilir.

Hipotiroidinin Tedavisi Nedir

Bu hastalığın adını duyan herkes öncelikle bunu kanserle ilişkilendiriyor. Fakat hipotiroidinin kanserle kesinlikle ilişkisi yoktur. Tedavisi de tiroid bezini yavaş çalışmasından kaynaklı tiroid hormonu seviyesini arması için dışardan alınacak ilaçla mümkündür.  Hastalığa neden olabilecek vitamin ve mineral eksiklikleri teşhis edilip, gerekli vitamin takviyeleri alınmalıdır. B 12 vitaminleri demir eksikliği ve D vitamini eksikliği ile iyot eksikliği hipotiroidi hastalığına neden olmaktadır.  Eğer tiroid bezinde kötü huylu bir kitle ya da tümör tespit edilmesi halinde cerrahi operasyona gerek duyulabilir. Yukarıda da dediğimiz gibi hipotiroidini kanser ile ilişkisi bulunmuyor. Kanser hücreleri tiroid bezinde oluşuyor.

Doktorunuzun verdiği ilaçları ve vitamini takviyelerini düzenli kullanmanız halinde tiroid bezini çalışması düzene girecek ve tiroid hormonlarınızı yeterli kadar salgılanacağı için hipotiroidi hastalığı da zamanla yok olacaktır. Ancak ilaç tedavisi dışında hastanın beslenmesinde ve yaşam kalitesinde de birtakım değişiklikler yapması gerekiyor.  Hastalığın tedavisi yıllar belki de ömür boyu sürebilir. Ayrıca hiç şikâyeti bulunmayan hastalar bir süre ilaçsız takip edilerek tedavi sürecin nasıl ilerlediği bir süre takip edilir. Ve hastalığın seyrine göre ilaç tedavisine başlanmaktadır burada en doğru kararı doktorunu verip, sizi bu konuda aydınlatacaktır.

Kronik yorgunluğun nedeni Hipotiroidi Hastalığı Olabilir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin