Oğuz ATAY Kimdir?

Oğuz ATAY Kimdir siyasi görüşü
Oğuz ATAY Kimdir eserleri nelerdir

Oğuz ATAY Kimdir?

Oğuz ATAY Kimdir? Sevgili okuyucularımız bugün sizinle edebiyatın kıymetli bir ismi olan, çok yönlü bir aydın ve romancı olan Oğuz Atay’ın hayatına kısaca bakalım. Bilim, felsefe, psikoloji birçok alanı görmemiz kendisini çok yönlü bir edebiyatçı kimliğine sokmuştur.

Oğuz Atay 12 Ekim 1934 yılında Kastamonu’nun  İnebolu ilçesinde dünyaya  gözlerini açmıştır. Babası da önemli isim olup kendisi CHP Kastamonu vekili Cemil Atay’dır. Oğuz Atay, ilkokul ve ortaokul Ankara’da Ankara Maarif Koleji’nde yani bugünkü ismi ile bildiğimiz TED Ankara Koleji’ nde okumuştur.

Oğuz ATAY Kimdir? Eğitim Hayatı

1957 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun olmuştur ve hemen sonra askerliğini yapmıştır. Askerlikten sonra Kadıköy vapur iskelesinin yapımında çalışmış ama buradaki işinden istifa etmiştir. Görevinden istifa eden Oğuz Atay bugünkü ismi ile bildiğimiz Yıldız Teknik Üniversitesi olan o zamanki ismi İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde İnşaat Bölümü’nde öğretim üyesi olmuştur.

Buradaki kariyerinde ilerlemiş ve 1975 yılında doçentliğini kazanmış olan Oğuz Atay Topografya adlı bir mesleki kitap yazmıştır. Çeşitli dergiler ve gazetelerde de makaleler yazan Oğuz Atay Tutunamayanlar romanını yazıp yayınlamıştır. Bu romanı ile o zamanlarda bu romanı ile çok büyük tartışmaların odak noktası olmuştur. Tutunamayanlar romanı ile kendisine 1970 TRT Roman Ödül verilmiştir.  bu roman o kadar çok ses getirmiştir ki Oğuz Atay’ın ölümünden sonra bile 1997 yılında UNESCO tarafından 20. yüzyıl Türk edebiyatının en seçkin eseri olarak seçilmiştir.

Oguz Atay kimdir eserleri nelerdir

Öldükten sonra değeri bilinen ve eserlerinin kıymeti anlaşılan Oğuz Atay’ı hep Dostoyevski ile birbirlerine benzetir hatta Oğuz Atay için Türkiye’ni Dostoyevski’si desem çok yanlış bir söylem olmayacağına eminim. Oğuz Atay Tutunamayanlar adlı romanından sonra Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanını yazmış ve Tutunamayanlar kadar yine ses getirmiştir bir eser olmuştur. Daha sonra hikayelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında toplamıştır.

Ayrıca Oğuz Atay hocası olan Prof.  Dr. Mustafa İnan’ın hayatını konu edinen Bir Bilim Adamının Romanı adlı eserini 1975 yılında yayımlamıştır. Sadece Roman yazmakla kalmayan Oğuz Atay’ın Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmiş eseri de bulunmaktadır. Bu eserİn adı Oyunlarla Yaşayanlar’dır. Oğuz Atay beyninde bulunan tümör sebebiyle 13 Aralık 1977 yılında hayata gözlerini kapamıştır. Bu dünyadan gittiğinde büyük projesi olan Türkiye’nin Ruhu adlı eserini yazamadan Oğuz Atay bu hayata veda etmiştir. Hayatını arkadaşı olan Altay Gündüz’ün evinde kaybetmiş Edirnekapı Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Postmodernist bir yazar olan Oğuz Atay’ın eserleri öldükten anlaşılmış ve değer görmüştür. Oğuz Atay eserlerinde birey ve bireyin sorunlarına çok önem vermiş bir yazar olmuştur. Eserlerinde sistemin getirmiş olduklarında sıkışan insanı, yalnızlığı, insanın kendisine ve topluma yabancılaşmasını çok fazla yer vermiştir. Oğuz Atay, insanımızı ve aydın kavramını çok sık karşılaştırmış ve Türk toplumunun kapalı bir sistem de çok fazla sıkıştığını ve var olmaya çalıştığını eserlerinde işlemiştir.

Oguz Atay Siyasi Görüşü nedir?

Oğuz Atay insanımızı kapalı sistem içerisinde ezme anlayışına ve gelenekçi toplumu çok fazla eleştirmiştir. Bu yüzden de eserleri çok fazla ses getirmiştir. Özellikle eserlerinde yabancılaşma kavramını çok fazla önem vermiştir. İnsanın kendisine, çevresine yaşadığı topluma karşı yabancılaşmasını çok sık bir şekilde işlemiştir. Bu yüzden yabancılaşma kavramı Oğuz Atay’ın bütün eserlerinin temel problemi haline gelmiştir.

Siz sevgili okuyucularımızla Oğuz Atay’ın hayatına kısaca biraz baktık ama tabi ki de hayat bu denli basit ve kolay değil maalesef. Bu yüzden Oğuz Atay’ı gerçekten anlayabilmek iç dünyasına inebilmek için eserlerini okuyup karakterlerinde Oğuz Atay’ı görmemiz gerekiyor. Bu yüzden bir eseri okurken yazarın hayatından, hayata bakış açısından çok fazla unsurları görmek mümkündür. Peki siz sevgili okuyucularımız Oğuz Atay’ın bir romanını hiç okudunuz mu? Okuduysanız sizi en çok etkileyen hangisiydi.

Sümeyye Nur Gündüz

Oğuz ATAY Kimdir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin