1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Probiyotik Bakteri Nedir?

Probiyotik Bakteri Nedir?

Probiyotik Bakteri Nedir
Probiyotik Bakteri Nedir

Probiyotik Bakteri Nedir?

Probiyotik Bakteri Nedir? Son zamanlarda salgın hastalıkların artması insanları sağlıklı beslenmeye daha da teşvik etmeye başlamıştır. Sağlıklı beslenmenin önem ve ciddiyeti konusunda insanların bilinç düzeyi artması, vücudumuzda sağlığımızdan sorumlu bakterileri öğrenmeye tanımaya teşvik etmiştir.

Probiyotik Bakteri ile sık sık reklamlarda, marketlerde ve internette karşılaşmışsınızdır. Peki probiyotik bakteri nedir? Probiyotik Bakteriye nasıl ulaşabiliriz?

Probiyotik Bakteri sindirim sistemi boyunca canlılığını koruyarak bağırsaklara kadar gelmiş yararlı bakterilerdir. Bağırsaklara yerleşerek vücut için yararlı bakterilerin gelişimini teşvik etmektedir. Sağlıklı bir birey belirli bir düzeyde probiyotik bakteriye sahiptir. Fakat tükettiğimiz gıdalar ve yaşam tarzımız probiyotik bakterilerin bağırsak florasında artmasında oldukça önemlidir.

Bağırsak florası mikroorganizma açısından oldukça zengindir. Bağırsakta zararlı bakterilerin yanında sağlığımızı doğrudan etkileyen yararlı bakteriler de bulunmaktadır. Zararlı ve yararlı bakteriler rekabet içerisindedir. Vücut sağlığımız için yararlı bakterilerin gelişimini destekleyecek biçimde beslenmemiz gerekmektedir.

Sağlıklı beslenmenin yanında elbette yaşam tarzımız da bağırsak florasını etkilemektedir. Yaş, stresli yaşam, fazla alkol tüketimi, antibiyotik kullanımı gibi etkenler bağırsaklarımızı doğrudan etkileyebilmektedir. Dolayısıyla, bu olumsuz koşullar altında probiyotik bakteri etkisi verimini kaybedecektir.

Bir bilim insanı Metcnikof, Bulgar köylülerinin uzun yıllar yaşadığını ve bunun sebebini araştırdığında fermente gıdaları çok fazla tükettiklerini görmüştür. Fermente gıdalar probiyotik bakteri açısından oldukça zengindir. Uzun yaşamın sırrı olarak probiyotik bakterilerin tüketilmesini tavsiye etmiştir.

Probiyotik Bakteri Hangi Gıdalarda Bulunur?

Probiyotik bakterilere en sık fermente gıda ürünlerinde rastlanmaktadır. Peki Fermente gıda ürünleri nelerdir? Fermente gıda ürünleri turşu, yoğurt, peynir çeşitleri, sucuk, salam ve benzeri ürünlerdir.

Probiyotik bakterileri canlılığını sürdürebildiği en uygun gıdanın yoğurt gibi taze fermente süt ürünleri olduğu araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Gelişen teknoloji ve bilim ile probiyotik bakteriler birçok gıda ürününe ekstra olarak ilave edilmeye başlanmıştır. Bazı peynir çeşitleri, kahvaltılık tahıllar, meyve suları, dondurma, fermente et ürünleri, sakız bu ürünlerden bazılarıdır.

Son yıllarda özellikle süt ürünlerinin tüketimi probiyotik olması sebebiyle daha fazla artmıştır. Çocuk çağdan itibaren probiyotik süt ürünlerinin tüketilmesi daha sağlıklı bir ömür sürmeye yardımcı olacaktır. ilginizi çekebilir; Probiyotik Kullanımının Faydaları nelerdir?

Probiyotik Bakterilerin Yararları Nelerdir?

Son yıllarda probiyotik bakterilerin alımı ile insanların bazı hastalıklardan korunabileceği ya da bazı hastalıkların iyileşebileceği yönünde çok fazla sayıda araştırma yayınlanmıştır. Probiyotik bakterilerin yararlarını madde halinde sıralayacak olursak;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirici ektisi: Probiyotik bakteriler bağırsaklarda bulunması ile bağışıklık sisteminin kuvvetlendirmektedir.
  • Laktoz hidrolizi: Probiyotik bakteriler laktoz intoleransının yarattığı etkiyi azaltmaktadır. Laktoz intoleransı olan bireylerde bilindiği gibi süt ürünlerinin tüketimi sonucu bağırsaklarda şişkinlik meydana gelmektedir. Probiyotik bakterilerin bu durumu azaltıcı etkisi vardır.
  • Kalın bağırsak kanserini azaltması: Probiyotik bakteriler, bağırsak florasında bulunan istenmeyen bakterilerin ürettiği kanserojen maddelerin oluşumunun engellenmesini sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar kanser genlerinin aktivasyonundan sorumlu bakterilerin önlenmesinde etkili olduğunu göstermiştir.
  • Tümör gelişimini önleme: Probiyotik bakteriler, hayvanlar üzerinde yapılmış bir çalışmada tümör gelişimini önlediğini göstermiştir. Aynı etkiyi insan vücudunda da göstereceği kaydedilmiştir.
  • Vitamin üretimi: Probiyotik bakteriler bağırsakta yeterli sayıda bulunduğunda vitamin sentezlemektedir.
  • Gıda alerjilerinin önlenmesi: Probiyotik bakteriler üzerine yapılan bir çalışmada Propionibacterium spp. ve Lactobacillus acidophilus içeren bir karışımın gıda alerjisi belirtilerini ortadan kaldırdığı görülmüştür.
  • Böbrek hastalığı üzerine olumlu etkileri: Probiyotik bakteriler böbrek rahatsızlıklarını iyileştirme ve kandaki amonyak düzeyini azaltmaktadır.
  • Karaciğer rahatsızlıkları üzerine olumlu etkileri: Probiyotik bakterilerin karaciğer rahatsızlıklarına karşı olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Kronik hepatit ve karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilerin diyetlerine probiyotik süt ürünleri eklendiğinde kandaki amonyak gibi maddelerin azaldığı görülmüştür. Sonuç olarak da bu kişilerde iştah ve kilo artışı görülmüştür, daha sağlıklı bir yaşama olanak sağlamıştır.

Probiyotik Bakteriler Hangileridir?

Probiyotik bakteriler esas olarak laktik asit bakterileridir. Özellikle fermente gıda ürünlerinde fermantasyondan sorumlu L. Plantarum, L. Brevis, L. Asidofilus gibi bakteriler yapılan araştırmalara göre Probiyotik bakteri olarak tanımlanmaktadır.

Laktik asit bakterilerinin yanında bazı mayalar da probiyotik özelliklere sahiptir. Örneğin adını sık duyduğumuz S. Cerevisiae probiyotik özelliktedir.

B. thermophilum, B. Bifidum, Lactococcus lactis subsp. Cremoris, Enterococcus faecium, L. delbrueckii subsp. Bulgaricus, L. casei, subsp. Rhamnosus probiyotik olarak bilinen bazı mikroorganizmalara örnek verilebilir.

Probiyotik Bakteri Nedir?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin