Sigara Dumanı Kalp Krizi Yapıyor

Sigara Dumanı Kalp Krizi Yapıyor
Sigara Dumanı Kalp Krizi Yapıyor

Sigara Dumanı Kalp Krizi Yapıyor

Sigara Dumanı Kalp Krizi Yapıyor! Ölümcül hastalıklarını nedeni olan sigara her yıl binlerce kişinin kalp krizi geçirmesine nerden oluyor. İçeriğindeki nikotin kadar sigaranın dumanı da iç organları epey etkiliyor. Ülkemizde her yıl 35 bin kişinin sigaraya bağlı kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Sigara ya da tütünün içerisindeki nikotin ve karbonmonoksit gibi zararlı maddeleri ciğerleri etkilediği gibi direkt olarak kalbi ve damarları da olumsuz etkiliyor. Ayrıca kanserojen gibi zehirli maddeler içerdiğinden dolayı insan ömrünü yarıya indiriyor. Sigarının dumanın da kalp krizine yol açtığı da yapılan araştırmaların en önemli sonucudur.

Sigaranın Kalp Hastalıklarına Etkileri

Sigara koroner kalp hastalığını en önemli nedenlerinden biridir. Aynı zamanda kan lipid profilini bozup, HDL yani iyi kolesterolü düşürüp, LDL kötü kolesterol ile trigliseridi artırıp kalp krizine neden olur. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasına neden olan fibronejen de sigaradan kaynaklı arttığı klinik çalışmalarda ispatlanmıştır. Hatta kanı damar duvarında pıhtılaştıran trombositlerinde çökme hızını sigaradan dolayı artıyor. Bunların yanı sıra yine damar duvarının iç yüzünün yenileyen prostoglandin salgısının azaltarak damar tonüsünü bozup, damar sertliğinin oluşmasına neden olmaktadır.

Sigara Kalp Damarlarını Tıkıyor

Sağlıklı bir kalp ve uzun yaşamak için sigaradan ve sigara dumanından uzak durmanız gerekiyor. Sigara özellikle akciğeri etkiliyor ve akciğer kanseri hastalıklarına neden oluyor. Günümüzde kalp krizinden ölenlerin büyük bir kısmını da sigara tiryakisi olduğu söyleniyor. Sigara ve dumanının kalp ve damar sağlığına açısından en büyük zararı damar sertliğini oluşmasına ve ilerlemesine neden olmaktadır. Sigara ve buna benzer türünü ürünleri damar sertliğinin oluşmasına neden okurken, damar sertliği olan kişilerde ise hastalığın iyice ilerlemesine neden oluyor.

Sigara Dumanı ile Gelen Kalp Krizi

Elbette sigara içmeyen kişilerde damar sertliği hastalığı oluşması söz konusudur. Ama sigara içen kişilerde bu hastalık biraz daha artış gösterir ve direkt kalp ile akciğeri doğrudan etkiliyor. Sigara içen kişilerde damar tıkanıklığı oluşma riski içmeyenlere göre daha fazladır.  Ayrıca sigara içen kişilerde hastalığın ilerlemesini daha kolay ve hızlıdır.  Eğer damar sertliği oluşması durumunda hasta sigara içmeye devam ediyorsa, ani damar tıkanması sonucu   kişini şah damarında tıkanıklık oluşması durumunda felç geçirme ve kalp krizi oluşması riski daha yüksektir.  Kısacası sigara kalp krizine bağlı ölümlerin en önemli tetikleyicileridir

Bypass ve Stende Güvenip, Sigara İçmeyin

Stent ya da bypass olan kalp ve damar hastaları mutlaka sigaradan uzak durmaları gerekir.  Eğer stent takılı bir hasta hala sigara içiyorsa stent erken dönemde tıkanır ve yeniden aynı sorunla karşı karşıya kalabilir. Damar sertliğinin oluşmasını engellemek ve toplum sağlığını korumak açısından sigaradan uzak durulmalıdır. Çünkü yanında duran bir kişi sigara içmese de sizin içtiğiniz sigaranın dumanında etkilenmekte ve o da kalp ve damar hastalıkları sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır.

Sigara Dumanı Kalp Krizi Yapıyor

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin