Sosyal Güvenlik Kurumu
Sosyal güvenlik kurumu 16 Mayıs 2006 yılında 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik kurumu tarihi ile kabul edilen Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurulumu ve BAĞ-KUR kurumlarının devredilmesiyle kurulan devlete ait bir kurumdur. Genel kurulu, yönetim kurulunu başkanlık olacak şekilde üç farklı organdan yönetilmektedir..
Sosyal Güvenlik Kurumu Amacı
Sosyal güvenlik İnsanların yaşantıları boyunca en çok ihtiyaç duyduğu hayat kalitesini etkileyen sosyal bir güvencesini olması olgusudur. Bireylerin gelirlerine bakmaksızın, toplumun refahı ve huzurunu bozan her türlü tehdit ve tehlikelerin yarattığı zararlardan insan hakkını esas alan ve devletin görevi olarak primli ve primsiz sosyal güvence sistemlerini kullanarak bireyleri sosyal tehlikelerin zararlarından koruma veya kurtarma güvencesi olarak tanımlanır. Aynı zamanda sosyal sigortacılık ilkelerini esas alarak adil, etkin, dayalı ulaşılabilir, aktüeryal veya mali bakımdan sürdürebilir, çağdaşlık ilkelerine dayalı olarak toplumu sağlığını güvence altına alarak sosyal güvenlik sistemi kaliteli bir şekilde yürütülür.
Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Tarihçe
Sosyal güvenlik kurumu insanların ihtiyaçları doğrultusundan doğan ve yıllar boyunca sürdürebilir bir sürecin sonucudur. Bireylerin fizyolojik mesleki ve sos yo- ekonomik risklerini ortadan kaldırmak azaltmak ya da yarattığı olumsuzuz sonuçları telafi etmek, ortadan kaldırma ihtiyacını en önemli sonucu olan sosyal güvenlik, bireylerin hem bugünleri hem de yarınlarını güvence altına almak için ilk olarak 19. Yüzyılın sonlarında Almanya’da kurulmuştur. Almanya devleti işçi ve işveren primlerini esas alarak bir sosyal güvence sistemi kurdu. 1942 yılında ise İngiltere ‘de sosyal güvenliği finansmanını vergi gelirler ile yürütülmesini öngören Beveridge raporu çile sosyal güvenlik anlayışına farklı bir boyut kazandırdı. Sosyal güvenlik kavramı ilk olarak 1935 yılında Amerikan Sosyal güvenlik Kanunu kapsamında yer aldı. Sosyal güvenlik kavramı daha sonraki yıllarda 1933’te yayınlanarak Amerikan Sosyal Güvenlik Kanunu’na girdir.
Bundan sonra sosyal güvenlik kavramı 1941 tarihli Atlantik Paktı sözleşmesine giriş yaparak, 1944 yılından ise Uluslararası Çalışma örgütü Philedelphia Konferansı’nda kullanılmaya başlanarak bir süre sonra da İnsan hakları Evrensel Beyannamesinin temel haklarından birisi oldu. Sosyal güvenlik kavramının Türk tarihi Anadolu Selçuklu Orta Asya ve Osmanlı devletine kadar uzanmaktadır. Orta Asya’da yaşayan eski Türkler ’de aile içi yardımlaşmalar ve yardım için kurulan vakıflar sosyal güvenliği bir parçası olarak tanımlanıyordur. Anadolu Selçuklu döneminde ise sosyal yardım için vakıflar kurulmuştur. Zamanla şekillenerek farklı bir boyut kazanan sosyal güvenlik kurumu 2006 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile tarafından farklı bir boyut kazandırılarak bugünkü halini aldı.
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Görevleri Nelerdir
Sosyal güvenlik Kurumu görevleri 5502 sayılı Kanunun 3. Maddesine göre belirlenir ve bu görevlerden bazıları şunlardır;
- Sosyal güvenliği ilgilendiren tüm konularda uluslar arası gelişme ve değişmeleri yakından takip eder ve değerlendirir
- Kendi kurumuna bağlı olan gerçek ve tüzel kişilere hizmet eder
- Yabancı ülkeleri ile yapılan sözleşmeleri yürütüp buna bağlı olarak çeşitli çalışmalar yapar
- SGK kapsamındaki sigortalıya geçici olarak iş göremezlik ödene verir
- Meslek hastalığı ya da iş kazası nedeni ile hayatını kaybeden sigortalının ailesine gelir bağlar
- SGK kapsamında bulunan kişilerin vefat etmesi sonucunda aileye cenaze ödeneği yapar
- SGK kapsamındaki erkekler için askerli, kadınlar için de doğum borçlanması hakkı verir
[wpseo_map max_number=”undefined” width=”400″ height=”300″ zoom=”-1″ map_style=”roadmap” scrollable=”1″ draggable=”1″ show_route=”0″ show_state=”0″ show_phone=”1″ show_phone_2=”1″ show_fax=”1″][wpseo_address show_state=”1″ show_country=”1″ show_phone=”1″ show_phone_2=”1″ show_fax=”1″ show_email=”1″ show_logo=”0″][wpseo_opening_hours show_days=”sunday,monday,tuesday,wednesday,thursday,friday,saturday”]
Yorumlar kapalı.