Adalar istanbul

Adalar istanbul
Adalar istanbul ulaşım

Adalar istanbul

Adalar istanbul; istanbul adaları olarak bilinen Adalar ilçesi, İstanbul’un Anadolu Yakası’nın güney açıklarında Marmara Denizi’nde konumlanmaktadır. Adalara tarih boyunca Prens Adaları ya da Kızıl Adalar isimleri ile de hitap edilmiştir. Adalar farklı boyutlarda 9 ada ve 2 kayalıktan oluşmaktadır. Bu 9 adadan yalnızca beş tanesinde yerleşik nüfus bulunmaktadır. Bu adalar Heybeliada, Büyükada, Burgazada, Kınalı ada ve Sedef adası olmaktadır. 2019 verilerine göre Adalar’ın nüfusu 15.238 olmaktadır. İlçenin merkezi Büyükada olmaktadır. Yassıada, Sivri ada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası’nda düzenli yerleşim merkezleri bulunmamaktadır.

Adalar’ın Osmanlı egemenliğine girmesi Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sırasında olmuş ve İstanbul’un fethinden bir süre önce Adalar fethedilmiştir. Osmanlı döneminde nüfus ve gelen yapısı sık sık değişmiş, korsancılık faaliyetleri ve yeniçeri bozgunlarına uğramıştır. Cumhuriyet dönemi ile birlikte bölgede yaşayan Rumlar göç etmiş ve onlardan kalan pek çok okul, restoran ve yerleşim yerleri sahipsiz kalmıştır. Adaların nüfus hareketleri tarih boyunca sürekli değişmiş olup, dönemlerin siyasi olaylarından fazlası ile etkilenmiştir. Örneğin 1960 darbesi sonrası Demokrat Partililer Yassıada’da yargılanmış ve 1994 yılında Belediye Başkanı Recep Koç silahlı bir saldırıya uğramasının ardından hayatını kaybetmiştir.

Adalar istanbul’a nasıl gidilir?

Adalar ilçesinin en büyük ekonomik gelir kaynağı turizm olmaktadır. Pek çok tarihi bina ve ünlü isimlerin evleri Adalar’da bulunmaktır. Bu sebeple turizm sektörü oldukça gelişmiştir. Hizmet sektöründe çalışan nüfusu ağırlıkta olmaktadır. Adalar’ın çok büyük bir bölümü yazlık konutlardan oluşmaktadır. Adalar’a konumu nedeniyle sadece deniz yolu ile ulaşım yapılmaktadır. Bölgede pek çok eğitim ve sağlık kuruluşu hizmet vermektedir.

Adalar ilçesinde ilk belediye kurumu 1868 yılında kurulmuştur. Cumhuriyet devrinde 1984 yılından bu yana bağımsız bir belediyeye sahip olmaktadır. İlk belediye başkanı Anavatan Partisi bünyesinden aday olan ve 1984 yılında seçilen Recep Koç olmaktadır. Mevcut belediye başkanı 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Bankası bünyesinden aday olan Erdem Gül olmuştur. Erdem Gül belediye başkanlığı görevini yine Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olmuş olan Atilla Aytaç’tan devralmıştır. Adalar tarihi boyunca ilçede sadece Anavatan Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi seçim kazanmayı başarabilmiştir.

Adalar istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin