Esenyurt istanbul

Esenyurt istanbul
Esenyurt belediyesi istanbul

Esenyurt istanbul

Esenyurt  İstanbul’un Marmara bölgesinin Trakya alt bölgesinde İstanbul sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe batıda Büyükçekmece, doğuda avcılar illeri ile komşudur. Önceden Büyükçekmece ilçesinin semtlerinden biriyken 2008 yılında Kıraç beldesi ile birleştirilerek ilçe olmuştur. Kendisine ait bir şehir parkı vardır. İlçenin güvenliği 2009 yılından itibaren polis teşkilatına geçmiştir ve emniyet binası hazırlanmıştır. Nüfusu itibarıyla İstanbul ve Türkiye’nin en büyük ilçesidir.

19. yüzyıl başlarında Ekrem Ömer Paşa’ya ait bir çiftlikte kurulmuştur. Buna ek olarak çiftliğin hissedarlarından olan Eşkinozgiller den dolayı Eşkinoz adını almıştır. 1967 de adı Esenyurt olarak değiştirilmiştir. Eşkinoz çiftliğinde yaşayan yerli halka Romanya ve Bulgaristan’dan göçlerin gelmesiyle birlikte son yıllarda iç ve dış göçlerle son halini almıştır. İlk yerleşim yeri ise ‘köyiçi’ mevkiidir. Köyiçi mevkii merkez mahalleye bağlıdır. Günümüzde de hala çingenlerin yerleşmesi olduğundan çingen mahallesi olarak adlandırılmaktadır.

Güneyinde de 1920-30 yılları arasında göç eden Roman ve Bulgarların bulunduğu mahalleden dolayı göçmen mahallesi olarak adlandırılmıştır. 2019 yılında nüfusu 954.579’ a ulaşmıştır. İlçenin yüzölçümü 2.770 hektardır ve 1989 yılında belediye olmaya hak kazanmıştır.

Esenyurt Belediyesi

Belediye kurulduktan sonra ilçenin gelişimi hızlanmıştır.  2015 yılında mahallelerde yetersiz kalan hizmetler sonucunda büyük olan mahalleler bölünerek 20 olan mahalle sayısı 43 sayısına çıkarılmıştır.  İlçede eğitim de oldukça gelişmiştir ve birçok okul, lise ardından da 2013 yılında eğitime başlayan İstanbul Esenyurt Üniversitesi büyük önem taşımaktadır. Sağlık alanında çok yeterli olup her alanda açılmış sağlık binaları vardır. 7 acil yardım istasyonu, 157 aile hekimliği, 34 diş muayenesi, 47 optisyenlik müessesesi, 26 özel ağız ve diş sağlığı polikliniği, 2 diyaliz merkezi, 190 eczane, 11 muayenehane, 4 özel hastane, 1 özel poliklinik, 14 tıp merkezi ve 1 vakıf üniversitesi hastanesi Esenyurt’ta mevcuttur.

Esenyurt’ un kurucu belediye başkanı Gürbüz Çapan’dır. 2019 seçimleriyle Cumhuriyet Halk Partisi adayı olan Kemal Deniz Bozkurt %51,55 oyla seçimi kazanmıştır ve Esenyurt Belediye Başkanı olarak seçilmiştir. Kemal Deniz Bozkurt bu görevi Adalet ve Kalkınma Partisi‘nde başkanlık yapmış olan Necmi Kadıoğlu’ndan devralmıştır.

Esenyurt istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin