Eyüpsultan istanbul

eyüpsultan istanbul haberleri
eyüpsultan istanbul ulaşım

Eyüpsultan istanbul

Eyüpsultan istanbul’ un Avrupa Yakasında bulun bir ilçesidir. 1936 yılında Beyoğlu, Fatih, Sarıyer ilçelerinin bir bölümüyle kurulmuştur. Eyüpsultan’da 21 tane mahalle bulunmaktadır. İlçenin nüfusu yaklaşık olarak 383.909 kişi olmaktadır. Karadeniz ve Akpınar köyleri arasında sahil şeridi bulunmaktadır. İlçenin ilk kurulduğu yıllarda Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ilçelerini kapsarken, günümüzde sınırlarına Yayla mahallesini Sultangazi’ye vererek ulaştığı bilinmektedir.

Sarıyer, Kağıthane, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Fatih, Arnavutköy, Sultangazi, Başakşehir ilçelerine komşudur. Eskiden Haliç’de fabrikalar atıkları denize boşaltıldığı için kokudan dolayı su kenarlarında oturmak mümkün değildi. Günümüzde bir çok fabrika kapatıldı ve buradan kaldırıldı. Artık su kenarlarında oturmak mümkün. Yeni yapılmış olan apartman yapıları ile de nüfus büyümüş durumda. İlçe, camiler ve tarih kokan yapısıyla hala semte hala hakim vaziyettedir.

Eyüpsultan istanbul haberleri

Eyüpsultan ismini, bölgede bulunan Ebu Eyyub el Ensari türbesinden almaktadır. Eyüp, kutsal bir yer olarak görülüyordu. Camide bulunan bir taşın Peygamberin ayak izinin taşıdığı söylenmektedir. Bölgeye çok sayıda dua yerleri, şadırvanlar, ve camiler inşa edilmiştir. Eyüpsultan, İstanbul’un fethinden sonra Türklerin sur dışında kurduğu ilk yerleşim merkezi olarak bilinmektedir. İlçede, Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Bunların başında Eyüp Sultan Camii gelir.

Karyağdı Ali Baba Tekkesi, Feshane, Pierre Loti Tepesi, Surp Asdvadzadzin Apostolik Ermeni Kilisesi, Surp Yeghia Apostolik Ermeni Kilisesi bölgede bulunmakta olan tarihi yapılara örnek verilebilir. Fransız şair Pierre Loti, İstanbul Eyüpsultan’da yaşamasından ve kendisini her zaman Türk dostu olarak görmesinden dolayı tepeye Pierre Loti Tepesi adını vermiştir.

Pierre Loti Tepesi’nin manzarası İstanbul’a gelen yabancıları etkilemiştir. Seyahatnamelerde yer tutmuştur. Pierre Loti Tepesin’de bir kır kahvesi bulunmaktadır. Eminönü’ne giden yolları görebilme imkanı sunar. Zal Mahmut Paşa Sarayı’da tarihi kalıntıları ve Haliç manzarası ile Eyüpsultan’ın ilk gösterilen tepeleri arasında bilinir. İlçede, 18 lise 32 ilkokul, 29 ortaokul bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eyüpsultan ilçesinde bulunmaktadır. Adalet ve Kalkınma Partisi adayı olan Remzi Aydın seçimi kazanmış ve Eyüpsultan Belediye Başkanı olarak seçilmiştir. Günümüzde halen görevine devam etmektedir.

Eyüpsultan istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin