Hyaluronik Asit Nedir

Hyaluronik Asit Nedir
Hyaluronik Asit fiyatları

Hyaluronik Asit Nedir ve Cildinize Nasıl Yararı Olur?

Hyaluronik Asit Nedir; Dermatologlar daha dolgun ve nemli bir cilde sahip olmak istiyorsanız, rutin cilt bakımı programınıza hyaluronik asit eklemenizi tavsiye ediyor. Hyaluronik asit, severek kullandığınız pek çok cilt bakım ürününün içeriğinde bulunur. Hyaluronik asit cildinizdeki su molekülleri ile birleşerek, cildin nem seviyesini yükseltir. Bunun sonucunda cildiniz dolgunlaşır ve ışıltı kazanır.

Kozmetik sektöründe çok önemli bir molekül olan hyaluronik asidin cilde faydaları hakkında bir araştırma yaptık, sonuçlarını aşağıda sizinle paylaşıyoruz.

Hyaluronik Asit Nedir?

Hyaluronik asit, ciltte doğal olarak bulunan bir tür şeker molekülüdür.  Cildinizde var olan suyu kolajene bağlayarak,  hapseder. Böylece cildiniz daha dolgun, nemli ve parlak görünür. Yani prensip olarak hyaluronik asit cildinizde hidratasyonu artırır.  Cildiniz taze, dolgun ve canlı görünür.  Doğal hyaluronic asidin en önemli özelliği, hem kolajene hem de su moleküllerine bağlanarak cilde dolgunluk vermesidir.

Hyaluronik Asit Neden Çok Önemlidir?

Cilt yaşlanmaya başladıkça, içeriğindeki kolajen ve hyaluronik asidi kaybetmeye başlar. Buna bağlı olarak da, daha kuru hale gelir. Bu etkenlerin yanı sıra cildin kurumasına sebep olan başlıca faktörler şunlardır:

  • Sert hava koşulları,
  • Kış mevsiminde kapalı ortamda ısıtıcı kullanılması ve bu nedenle ortam havasının kuruması,
  • Yanlış kullanılan cilt bakım ürünleri,
  • Kişiye özel cilt problemleri,
  • Koruyucu cilt bariyerlerinde küçük kırılmalar olması ile suyun ciltten kaçmasıdır.

Cilidn kurumasına yol açan etmenler birden fazla olduğu için ullanmak istediğiniz cilt bakım ürünlerinin size özel olması amacıyla, cilt bakım ürünlerini dermatoloğunuzla birlikte seçmek çok yararlıdır.

Cildi Nemlendiren Bileşenler

Cildi nemlendirmek için su moleküllerini cilde çeken ve ciltte tutan başlıca bileşikler şunlardır:

  • Hyaluronik asit
  • Üre
  • Kolloidal yulaf ezmesi
  • Propilen glikol
  • Sorbitol

Yukarıda sayılan bileşenler nemlendirici, serum ve/veya kremlerde yaygın olarak kullanılır.

Hyaluronik asit cilde faydaları bakımından, bu bileşenler arasında cilde en kolay nüfuz eden moleküldür. Bu nedenle de topikal uygulamalarda çok iyi sonuçlar elde edilir. Cildiniz vücudunuzda yer alan en büyük organ olup, kendisine topikal olarak uygulanan besin maddelerinin % 60’ını emer.

Kimler Hyaluronik Asit Kullanmalıdır

Hyaluronik asit, bütün cilt tipleri için uygundur. Genel olarak tahriş edici değildir. Ciltte akne, rosacea  (gül hastalığı) ve/veya olabilecek alerjik reaksiyonları tetiklemez. Dermatologlar özellikle olgun ve kuru ciltlerin hyaluronik asit kullanımından daha fazla yararlanabileceğini belirtiyor. Bunun sebebi yaşlandıkça cildin daha çok hyaluronik aside ihtiyaç duyabileceğidir.

Her ne kadar’’hyaluronik asit’’, ‘’asit’’ kelimesi ile tanımlansa da, hassas cilt tiplerine sahip kişiler de bu molekülü endişelenmeden kullanabilirler. Hyaluronik asit vücudun zaten doğal olarak ürettiği bir bileşen olduğu için bilinen, kanıtlanmış hiçbir yan etkisi yoktur.

Hyaluronik Asidin Enjekte Edilebilir Formu Vardır

Dermal dolgu maddelerine ilave edilen hyaluronik asit, enjeksiyon sonrası cilt hacmini yeniler ve cildin kaybettiği esnekliği tekrar kazandırır. Böylece genel olarak yüzün çökük ve sarkık görüntüsü toparlanır. İnce çizgi ve kırışıklar açılır.

Kozmetikçiler ve dermatologlara göre enjekte edilebilir dolgu maddelerinin kullanılabileceği başlıca bölgeler şunlardır:

  • Ağzın köşelerinden çeneye doğru uzanan çizgi ve kıvrımlar
  • Nazobial kıvrımlar
  • Yanak büyütme
  • Gözaltı bölgesi
  • Dudaklar
  • Eller

Bu tip dolgu maddelerinin özellikleri değişebilmektedir. Bu nedenle sizin için doğru olanı seçerken dermatoloğunuzun görüşünü almalısınız. Dolgu maddelerini hepsinin bileşenleri aynı olsa da, kullanılan molekül boyutları ve bunların nasıl bir araya getirildiğine bağlı olarak, ürünlerin yoğunluğu, kaldırma özelliği ve kullanım ömrü gibi faktörler değişkenlik gösterir.

Hyaluronik Asit Uygulama Sonuçları Geri Dönüşümsüz Değildir.

Hayluronik asidin çoğunlukla yüze enjekte ediliyor olması kalıcı olduğunu göstermiyor. Hyaluronik asit dolgu maddelerinin etkileri geri dönüşümlüdür. Eğer elde edilen sonuçtan memnun kalmazsanız, dolgunun kısa sürede ( birkaç dakika) çözünebilmesi için dermatoloğunuz enjeksiyona, hyaluronidaz enzimi ekleyerek işlemi geri alabilir. Bu enzim oldukça hızlı çalışır ve en geç 48 saat içine hyaluronik asidin yarattığı etki sıfırlanmış olur.

Hamilelerin ya da cildinde enfeksiyon olan bireylerin bu dolgu maddelerini kullanmaları tavsiye edilmez. Özellikle hamileler için hyaluronik asidin cilde faydaları ile ilgili çok fazla çalışma yapılmamıştır. Güvenli olduğuna dair yeterli veri yoktur. Ciltte enfeksiyon varsa, öncelikle cilt enfeksiyondan tamamen temizlenmeli, daha sonra enjeksiyona geçilmelidir.

Hyaluronik Asit Enjeksiyonu Yan Etkileri

Hyaluronik asit enjeksiyonundan sonra en sık rastlanan yan etki, morarma ve şişliktir. Bu nedenle enjeksiyon öncesi aspirin, ıbuprofen, kırmızı şarap vb. kan incelici maddeleri kullanmaktan kaçınmanız önemlidir. Morarma ve şişlik geçici yan etkilerdir.

Konu ile ilgili en büyük endişe doku ölümü, ciltte kabuklanma ya da yara izi kalmasına sebep olabilecek yanlış bir kan damarı enjeksiyonudur. Fakat böyle bir şey yaşansa dahi deneyimli bir  uzman  bu hasarı kısa sürede tersine çevirebilir.

Yukarıdaki makale hyaluronik asidin cilde faydaları üzerine genel bir bilgi vermektedir. Dermatolog tavsiyesi yerine geçmez.

ilginizi çekebilecek yazılarımız; Sarımsağın faydaları

Hyaluronik Asit Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin