Kızılay

Kızılay genel müdürü
kızılay Tuzla

Kızılay 

Kızılay Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk kez 1868 yılında Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Derneği adı altında kurulmuştur. 1887 yılında ismi Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti olarak değiştirilmiştir. Kurulduğu yıllar itibarı ile savaşta hasta ve yaralı düşen askerlere hizmet etmekteydi. İlk kez 1876 yılında başlayan Rusya ile olan savaşlardan en son 1974 yılında yapılan Kıbrıs Savaşı’na kadar Türkiye’nin ve Osmanlı’nın içerisinde olduğu tüm savaşlarda faaliyetlerini sürdürmüş ve gerekli müdahaleleri savaş meydanında iken yapmıştır. O yıllarda örgüt modern anlamda fazla kurumsallaşmış olmayıp gönüllü doktor, hemşire ve hasta bakıcı kişilerden oluşmaktaydı. Birinci Dünya Savaşı ile başlayan Kurtuluş Savaşı döneminde Hilali Ahmer Cemiyeti, çeşitli yardım görevlerinde bulunmuş devlete hizmet etmiştir.

Kızılay Kısa Tarihi ve Amaçları

Milli Mücadele yılları sonrasında Cumhuriyetin ilanı ile örgütün ismi 1922 yılında değişmiş ve Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti adını almıştır. Savaş sonrası Yunanistan ve Türkiye arasında başta mübadele sorunu olmak üzere pek çok sorunu bu örgüt yönetmiş ve çözmüştür. 1925 yılında örgütün merkezi Ankara şehrine taşınmıştır. Bu tarihten sonra modern anlamda kurumsallaşmaya başlamış ve ilk hemşire ve hasta bakıcı okulları ve eğitim merkezleri açılmıştır. 1935 yılında örgütün adı güncel adı yani Kızılay Cemiyeti olarak değiştirilmiştir. 1947 yılında Cemiyet olan ismi Dernek olarak değiştirilmiştir. Kurulduğu günden bugüne kadar yardıma muhtaç olan insanların kurtarıcısı bir kurum haline gelmiştir.

Kızılay’ın Faaliyet Alanları

Örgütün amaçları bu tarihlerde değişmiş ve savaş alanları ile sınırlı olan faaliyetleri hayatın her alanına genişletilmiştir. Bu anlamda yürüttüğü on dört farklı proje ve alan oluşmaktadır. Gazze ve Tel Afer gibi sınır ötesi insani yardıma muhtaç bölgelere yardım götürmektedir. Yardıma muhtaç kişilere ulaştırılmak adına insani yardım ve gıda kolileri hazırlamakta ve ulaştırmaktadır. Kızılay’ın Türkiye genelinde on dört adet aşevi bulunmaktadır ve bu aşevlerine zaman zaman nakit yardımı yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi ailelere bir günlük yiyecek kolileri hazırlamaktadırlar. Bunların dışında yardıma muhtaç ailelere Kızılay kart verilmekte ve bu kartlar yardımı ile aileler ihtiyaçlarını giderebilmektedir.

Tuzla Kızılay Şubesi

Bu akıllı kart sayesinde muhtaç aileler verilen yardım ürünlerini değil kendi tercih ettikleri ihtiyaç ürünlerini alabilme imkanına sahip olmaktalar. Çeşitli olaylar sonucu adak adayan insanlara Kızılay yardım etmekte ve belirli ücret karşılığında adaklarını ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmaktadır. Barınma sorunu yaşayan insanlara kızılay barınma ihtiyaçlarını mümkün olduğunda sağlamaya çalışmakta ve evlerine ihtiyaçlarını alabilmektedir. Kızılay afet durumlarında acil çadırları bölgelere sevk etmekte ve gerekli insani yardımı bölgelere dağıtmaktadır. Ayrıca bu bölgelerdeki arama ve kurtarma faaliyetlerine de katılmaktadır. Kızılay yüzde yetmiş üzeri engelli bireylere tekerlekli sandalye ve engelleri için ihtiyaçları olan makineleri temin etmektedir.

Kızılay Genel Müdürü

Maddi durumu yeterli olmayan ailelere doğum sonrası nakit yardımı yapmakta ve bu ailelerin ihtiyaçları bu şekilde karşılanmaktadır. Bu tür yardımlara “sevgi bohçası” adı verilmektedir. Kızılay özel eğitime muhtaç öğrencileri özel eğitim veren kurumlara yerleştirmekte ve gerekli yardımlarda bulunmaktadır. Kızılay’ın gençlerden oluşan bir birimi olmakla beraber bu gençler Türkiye’nin dört bir tarafında gönüllülük esası ile çalışmalar yürütmektedir. Bunların haricinde Kızılay kan toplama merkezleri ve seyyar gezen kan bağışı otobüsü bulunmaktadır. Bu kan bağışları milyonlarca insanın hayatını kurtarmaktadır. Bu kan bağışlarını yapabilmek için vatandaşlara çeşitli sorular soran anketler yapılarak kan verip veremeyecekleri tespit edilmektedir. Kızılay Derneği mevcut genel müdürü Doktor İbrahim Altan’dır. Mevcut başkanı Ankara’da olmakla beraber yönetim kurulu başkanı Doktor Kerem Kınık’tır.

Kızılay

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin