Maltepe istanbul

Maltepe istanbul hava durumu
Maltepe istanbul belediyesi

Maltepe istanbul

Maltepe istanbul’ un Anadolu Yakası’nda Marmara Denizi’ne kıyısı olan bir ilçesi olmaktadır. Kadıköy, Kartal, Ataşehir ve Sancaktepe ile sınır komşusu olmaktadır. Barındırdığı nüfus açısından İstanbul’un en büyük dokuzuncu ilçesi olmaktadır. 2018 rakamlarına göre 497.034 kişi nüfus barındırmaktadır. Bu nüfus bakımından Anadolu Yakası’nda dördüncü sırada gelmektedir.

İlçenin yerleşim tarihi Bizans İmparatorluğu’na kadar gitmektedir. O dönemlerdeki adının Bryas olduğu bilinmektedir. Burada Bryas sarayının olduğu tahmin edilmek ile birlikte günümüzde kalan bir eser olmamaktadır. Bizans egemenliği olduğu sıralarda Anadolu Selçuklu Devleti’nin bölgeyi Bizans’tan aldığı bilinmek ile birlikte Selçukluların yıkılması ile birlikte tekrar Bizans egemenliğine girmiştir. Osmanlı Devleti bölgeye Orhan Gazi döneminde gelmiş ve egemenlik kurmuştur. Osmanlı döneminde bölge askeri bir alan olarak kullanılmıştır. Evliya Çelebi’nin aktardığına göre Fatih Sultan Mehmet’in bu bölgede vefat etmiştir. Osmanlı zamanından kalma çok sayıda konut ve yapı bulunmaktadır.

Maltepe Haberleri

Cumhuriyet dönemi ile birlikte yurtdışından gelen Türk nüfus Maltepe bölgesine yerleşmiştir. Bu olaydan sonra nüfus dengeleri oldukça değişmiştir. Cumhuriyeti izleyen yıllarda bölgede geniş çaplı bir yangın yaşanmış ve tarihi konut ve yapıların pek çoğu zarar görmüştür. 1928 yılında Maltepe Belediyesi kurulmuş ve 1945 yılında imar planı ile ilçe düzenlenmeye başlamıştır. İmar planı kapsamında bölgeye demiryolu hattı döşenmiş ve yerleşim alanları artmaya başlamıştır. E-5 karayolunun inşası ile yerleşim ilçenin üst kesimlerine yayılmış ve Eski Maltepe e-5’in altı olarak anılır olmuştur. Bugün Maltepe pek çok eğitim kuruluşuna, sağlık ve spor tesislerine ev sahipliği yapmaktadır.

Maltepe Belediyesi

1992 yılında Kartal ilçesinden ayrılarak tek başına bir ilçe olma statüsüne sahip olmuştur. Bu tarihten sonra ilk belediye başkanı yerel seçim sonuçlarına göre Anavatan Partisi adayı olan Bahtiyar Uyanık olmuştur. Bahtiyar Uyanık 2004 yılına kadar belediye başkanı olarak görev yapmış ve 2004 tarihinde görevi Fikri Köse’ye devretmiştir. 2019 yerel seçimleri sonrası Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinden aday olan Ali Kılıç seçimleri kazanarak Maltepe Belediye Başkanı olmuştur. Ali Kılıç görevi yine Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olmuş ve 5 yıl başkanlık yapmış olan Mustafa Zengin’den devralmıştır.

Maltepe istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin