Peptik Ülser Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Peptik Ülser Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Peptik Ülser Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Peptik Ülser Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Peptik Ülser Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri nelerdir? Peptik ülser genellikle mide duvarının iç zarında veya ince bağırsağın üst kısmında görülen bir yaradır. Mide veya bağırsakların koruyucu zarında hasar olduğunda peptik ülser oluşur. Bunun sonucunda mide suları mide veya bağırsak duvarında yara oluşmasına neden olabilir.

Hidroklorik asit ve pepsin adı verilen enzimler içeren asidik mide suları, ağızdan mideye inen tüp olan yemek borusu bölgesine de zarar verebilir. Geçmişte hakim olan inancın aksine peptik ülser, hastaların yaşamları boyunca onunla yaşamaya alışması gereken tıbbi bir durum olmadığı için günümüzde kaçınılmaz değildir.

Mide boşluğundan kaynaklanan peptik ülsere mide ülseri, duodenumdan kaynaklanan ülsere duodenum ülseri denir.

Peptik Ülser Belirtileri Nelerdir?

Peptik ülserler genel olarak aşağıdaki semptomlarla birlikte ortaya çıkabileceğinden, antasitler alırken ağrı genellikle belirli bir süre sonra kaybolur:

  • Midede yanma hissi
  • Göbek ve sternum arasındaki bölgede sıkışma ve ağrı
  • Sırt ağrısı, bu ağrı birkaç dakika veya birkaç saat sürebilir ve birkaç hafta boyunca art arda ortaya çıkabilir.
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Yemekten sonra şişkinlik veya mide bulantısı hissetmek
  • Kusma
  • Kan veya kahve telvesine benzeyen bir madde ile kusma
  • Siyah, katran benzeri dışkı veya koyu kan çizgileri olan dışkı

Peptik Ülser Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Peptik ülserlerin ortaya çıkması için iki ana faktör vardır:

  • Helicobacter pylori’nin neden olduğu enfeksiyon.
  • Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar kullanmak.

H. pylori ve NSAID’ler, sindirim sisteminin iç duvarının koruyucu mukoza zarını parçalar ve bu mukoza zarı, mide sularının mide ve bağırsaklara zarar vermesini önler.

Peptik Ülser Komplikasyonları Nelerdir?

Peptik ülser hastalığının başlıca komplikasyonları şunlardır:

  • Kanama
  • Mide perforasyonu
  • Tıkanıklık

Peptik Ülser Nasıl Teşhis Edilir?

Peptik ülserden şüpheleniyorsanız, uzman doktor size tam bir fizik muayene yapmanın yanı sıra semptomlarınız ve genel sağlığınız hakkında sorular soracaktır.

Bazen doktor, semptomları peptik ülsere benzeyen hazımsızlık gibi bir peptik ülser veya başka bir hastalık olduğundan şüphelenirse, onu bulmaya çalışmadan önce bazı ilaçlar yardımıyla semptomları tedavi etmeye çalışır.

Semptomlar şiddetli değilse ve söz konusu kişi 55 yaşın altındaysa, doktor H. pylori varlığının belirtilerini araştırmak için bazı basit testler isteyecektir.

Peptik ülser tanısını doğrulamanın tek yolu, H. pylori bakterilerinin neden olduğu bir ülseri veya enfeksiyonu saptamak amacıyla endoskopi adı verilen daha karmaşık bir tıbbi muayeneden geçmektir.

Endoskopik muayene genellikle bir gastroenterolog tarafından yapılır ve eğer tedavi eden doktor, semptomların mide kanserini gösterdiğinden ve doktorun çok nadir görülen bir durum olan peptik ülseri gösterdiğinden şüphelenirse, endoskopi muayenesi yapmak da mümkündür. Mide duvarından küçük bir numune alınır. Doktor bu örnekleri mide veya bağırsaklarda herhangi bir kanser hücresi içerip içermediğini kontrol etmek için bir laboratuvara gönderebilir.

Peptik Ülser Nasıl Tedavi Edilir?

Peptik ülseri tedavi etmek için çoğu insan sindirim sıvılarının miktarını azaltmak için ilaç almak zorunda kalabilir ve Helicobacter pylori mikrobunun neden olduğu enfeksiyon durumunda antibiyotik alımına dayalı bir tedaviye başlanmalıdır.

Doktor enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik tedavisi reçete ederse, hasta doktorun reçete ettiği tabletlerin tam miktarını almalıdır ve böyle bir durumda enfeksiyon muhtemelen tedavi edilir ve tamamen iyileşir.

Ülser varlığına işaret eden semptomların tedavi gerektiren tıbbi bir durum oluşturması nedeniyle göz ardı edilmesi önerilmez ve semptomlar belirli bir süre ortadan kalksa da peptik ülser varlığını sürdürür.

Bir ülser, uygun tedavi olmaksızın sindirim sisteminde kalırsa, yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına neden olabilir. Tedavi ile bile, ek ve daha kapsamlı tedavi gerektiren bazı ülser türleri sindirim sisteminde yeniden ortaya çıkabilir.

Peptik Ülserin Nasıl Önlenebilir?

Mide ülserleri aşağıdakilerle önlenebilir:

  • Midenizi tahriş eden yiyeceklerden kaçının.
  • Sigara içmeyi bırakın.
  • Mide zarının tahriş olma riskini azaltabileceğinden, NSAİİ’leri yiyeceklerle birlikte alın.
  • Stres seviyenizi nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin.
  • İçtiğiniz alkol miktarını azaltın.

Peptik Ülser Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin