Sarıyer istanbul

Sarıyer istanbul haberleri
Sarıyer istanbul hava durumu

Sarıyer istanbul

Sarıyer istanbul’ un Avrupa Yakası’nda yer alan ve Karadeniz’e kıyısı bulunan bir ilçesidir. Beşiktaş, Kağıthane ve Eyüp sultan ilçeleri ile sınır komşusu olmakta ve İstanbul Boğazı’na kıyısı olmaktadır. İstanbul’un en kuzeydeki bölgelerinden biri olmakta ve 38 mahalleden oluşmaktadır. İlçenin ilk adının Simas olduğu bilinmek ile birlikte Sarıyer isminin Fatih Sultan Mehmet’in iki tane sarı saçlı askerinin burada vefat ettiğinden dolayı Fatih’in sarı erleri isminin değişerek günümüze Sarıyer olarak gelmiştir. Bir başka rivayet ise Maden Mahallesi bölgesinin altın madeni ve kil bulundurduğu bu yüzden sarı renkte olduğu ve “Sarıyar” olarak bilindiği olmaktadır.

Bizans döneminde bu bölgenin bir balıkçı köyü olduğu bilinmektedir. Osmanlı egemenliği sonrası ilk kez Balta limanı çevresine yerleşimlerin yapıldığı bilinmektedir. Cumhuriyet dönemine kadar bölge balıkçıların yerleşim merkezi olmaya devam etmiş ve fazla bir nüfus hareketliliği olmamıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1930’lu yıllara kadar bazı bölgeleri Çatalca’ya bağlı olmakla birlikte bu tarihten sonra tek başına bir ilçe olma statüsüne sahip olmuştur. 1960’lı yıllara gelindiğinde ilçenin denize kıyısı olan bölgeleri yaz mevsimlerinde nüfusu artan ve yerli ve yabancı turist çeken bölgeler olmuştur.

Sarıyer istanbul Haberleri

İlçenin büyümesi ve gelişmesine paralel olarak kıyı kesimlerinde köşk ve yalılar ve sırt kesimlerinde gecekondu tipi yapılaşmalar ortaya çıkmıştır. Bu nüfus hareketliliği ile ilçenin nüfus dağılımı da oldukça çeşitlenmiştir. Günümüzde ilke modern belediyecilik ilkeleri ile yönetilmekte olup çok sayıda eğitim ve sağlık kuruluşu ilçe bünyesinde hizmet vermektedir.

Sarıyer istanbul, bunun dışında ilçe çok sayıda spor tesisine sahip olmakta ve pek çok kültürel değere ev sahipliği yapmaktadır. Sahip olduğu kültürel değerler sayesinde yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda turist ağırlamakta ve özellikle yaz mevsiminde nüfusu artmaktadır.

Sarıyer istanbul Belediyesi

1984 yılında Anavatan partisi bünyesinde yerel seçimlerde belediye başkanı adayı olan Ali Sandıkçı ilk belediye başkanı olmuştur. 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi adayı olan Şükrü Genç seçimleri kazanmış ve mevcut Sarıyer Belediye Başkanı olarak seçilmiştir. Şükrü Genç belediye başkanlığını Adalet ve Kalkınma Partisi adayı ve belediye başkanlığı yapmış olan Yusuf Tülün’ den devralmıştır.

Sarıyer istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin