Zeytinburnu istanbul

zeytinburnu istanbul ulaşım
zeytinburnu istanbul belediye başkanı

Zeytinburnu istanbul

Zeytinburnu istanbul’ un Avrupa Yakası’nda bulunan bir ilçesi olmaktadır. Marmara Denizi’ne kıyı olmaktadır. Bölge 1957 yılında ilçe olma statüsünü kazanmıştır. Fatih, Eyüp sultan ve Bayrampaşa ilçeleri ile sınır komşusu olmaktadır.  2019 verilerine göre ilçenin nüfusu 293.574 kişi olmaktadır. İlçenin ismini üzerinde bulunan zeytinliklerden ve Marmara Denizi’ne bakan coğrafi şeklinin bir buruna benzemesinden dolayı aldığı düşünülmektedir.

Zeytinburnu istanbul haberleri

İlçenin Türkler öncesi tarihi eserlerinden en önemlisi Balıklı Kilisesi’dir. Türkler öncesinde bölgenin savunma amaçlı kullanıldığı ve Bizans’a yapılan kuşatmalarda bu bölgenin bir kara kuşatması alanı olduğu bilinmektedir. Türklerin bölgeye yerleşmesi İstanbul’un fethinden sonra olmuştur. O dönemde bölgede rum nüfus yaşamaktaydı ve Türkler gelince pek çok anlaşmazlığın çıktığı bilinmektedir. Daha sonra ilçenin nüfus yapısını etkileyen bir gelişme ilçede dericilik faaliyetlerinin başlaması olmuştur. Özellikle 19. Yüzyılda bu faaliyetin oldukça artması ve buna bağlı buraya göç eden nüfusun artması ile birlikte bölgeye “Büyük Salhane” de denmekteydi. Daha sonra bu faaliyeti dokumacılık faaliyeti izledi ve 1927’de dokumacılık sanayisi oluşmaya başladı. Bu tarihten sonra Zeytinburnu oldukça yoğun iç göç yaşamış ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden bölgeye göçler yaşanmıştır.

Zeytinburnu istanbul nasıl bir yer

Zeytinburnu’nun artan ekonomik faaliyetlere oranla aldığı nüfus bir takım değişikliklere sebep olmuş ve bu nedenle 1957 yılında ilçe olmasına karar verilmiştir. Bu tarihlerde İstanbul’un on dördüncü ilçesi konumunda olmaktaydı. Daha sonra izleyen yıllarda ilçede belediyecilik faaliyetleri hızlanmış ve pek çok eğitim ve sağlık kuruluşu hizmet vermeye başlamıştır. Bunların yanında spor tesisleri açılmış ve modern belediyecilik faaliyetleri hız kazanmıştır. İlçede pek çok tarihi ve kültürel değer bulunmak ile birlikte yıl içinde yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda turist çekmektedir. Bu anlamda İstanbul’un en gelişmiş ilçelerinden biri olmakta ve halihazırda hala yoğun göç alan bir bölge olma özelliğine sahiptir.

Zeytinburnu Belediye Başkanı

2019 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi bünyesinde seçime giren Ömer Arısoy seçimi kazanmış ve güncel olarak Zeytinburnu Belediye Başkanı olmaktadır. Ömer Arısoy bu görevini yine Adalet ve Kalkınma Partisi bünyesinde 10 yıl başkanlık yapmış olan Murat Aydın’dan devralmıştır.

 

Zeytinburnu istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin