Enerji Deposu Ayva Tatlısı Tarifi
Enerji Deposu Ayva Tatlısı Tarifi; Ayva her hastalıklara karşı koruyan kış meyvelerinden birisidir. Faydalarını saymakla bitirmeyeceğiniz ayva; kompostosu reçeli ve tatlısı gibi farklı tarifler ile soflarınızı süslüyor. Ayva lifli yapısı sayesinde tokluk hissi yaratması ve hafif şekersiz olması nedeni ile diyetisyenlerin diyet listelerinde tüketmenizi tavsiye ediyor.
A. B .ve C vitaminleri bakımından zengin olduğu için kış günlerinde bolca tüketmeniz gereken ayva, tatlısı ile tam bir enerji deposu haline geliyor. Bu muhteşem meyveden bir tatlı yapım aşaması ve malzeme listelerine gelelim. Üzerine ekleyeceğiniz kaymağı cevizi ve kokusu ile büyük küçük herkesin severek tüketeceği ayva tatlısı tarifi….
Ayva Tatlısı Malzeme Listesi
- 1 kg ayva (yaklaşık 4 adet)
- 5 fincan toz şeker
- 2 tane çubuk tarçın
- 5-6 adet karanfil
- Bir su bardağı su
Üzeri için;
- Kaymak, dondurmaya da kremşanti
- İri kıyılmış ceviz (isteğe göre)
Ayva Tatlısı Yapılışı
- Tadı kadar yapılışı da keyifli olan ayva tatlısı için aldığınız bir kilo aylar güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını soyunuz.
Daha sonra ayvaları ortasından ikiye bölerek kesin
- İkiye ayırdığınız ayvaları içlerini oyun.
- Geniş bir kaba su ilave edin ve içine yarım limon suyu sıkarak ayvaları içerisine koyun. Böylece ayvanın kararmasını önleyeceksiniz
- Burada çekirdeklerini de ayırıp bir kenara koyun.
- O çok işinize yarayacaktır
- Tüm ayvaları hazır ettiğinizde geniş bir geniş derin olmayan bir tencereye ayvaları oyduğunuz kısımlar yukarı bakacak şekilde dizin
- Ayvaların çukur kısmını üzerine bir fincan toz şeker ilave edin.
- Daha sonra ayva çekirdeklerini temizleyin ve bununla birlikte çubuk tarçını ve karanfili ayvaların aralarına serpiştirin.
- Bir ya da bir buçuk su bardağı suyu da ilave ettikten sonra orta ateşte pişirmeye bırakın
- Ayvalar pişerken üzeri için kremşanti düşüyorsanız onu çırpıp buzdolabında bekletin.
- Ayvaları kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, ayvalar yumuşayıp rengi kırmızılaşıncaya kadar1 saat kadar pişirin
- İyice pişen ve yumuşayan ayvaları ocaktan alın ve biraz daha pembeleşmesi için fırın tepsisine yerleştirip, yarım saat kadar önceden ısıtılmış 180 derece fırında fırınlayın
- Fırından aldığınız ayvaları soğumaya bırakın. Sıcakkan içine kremşanti kaymak ya da dondurma koyarsanız eriyecektir. Bu nedenle ayvaların iyice soğuması bekleyin
- Soğuyan ayların ortasına çorba kaşığı ya da kremşanti torbası ile dilediğiniz kremşanti ya da kaymak koyun.
- Dilerseniz onu üzerine biraz iri dövülmüş ceviz ya da Antep fıstığı ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
Ayva Tatlısı Püf Noktası
Lezzetli tadına doyulmaz bir ayva tatlısı yapmak istiyorsanız bazı pratik püf noktalarına dikkat edeceksiniz. Ayva tatlısı püf noktaları şunlardır;
- Özelikle ayvaların iyisini almaya özen gösterin. Eşme ekmek ve limon ayvası gibi 3 farklı çeşidi bulunuyor. Bu tarifimizde ekmek ayvası kullanmanız daha iyi olacaktır
- Ayvanın kırmızı renk alması için çekirdeklerini tercih edin. Bazı kişiler gıda boyası tercih ediyor ama sağlıksız olduğu için pek tavsiye etmiyoruz.
- Ayva tatlısını her biri bir porsiyondur ve fazla tüketmemeye özen gösterin.
Tuzla Gazetesi
Afiyet Olsun…
Yorumlar kapalı.