Güngören istanbul

Güngören istanbul haberleri
Güngören istanbul hava durumu

Güngören istanbul

Güngören istanbul’ un bir ilçesidir. Bakılan verilere göre 7 km karelik alanıyla İstanbul’un en küçük ilçelerinden biridir. 3 Haziran 1992’de ilçe olan Güngören’in batıda Bahçelievler doğusunda ise Zeytinburnu ilçeleri bulunmaktadır. 11 tane mahalleden oluşur ve kırsal yerleşmesi yoktur.

16. Osmanlı hükümdarı Sultan Genç Osman av meraklısı bir padişah olmasından dolayı bir ‘Av Köşkü‘ ve ‘Camii’ yaptırmıştır. Cami ile köşk arasına bir ‘Hamam’ ve köşkün doğu kısmına da bir ‘Bağ’ yaptırmıştır. Camii’nin kıble tarafında sağ ve sola isabetli iki çeşme yaptırmış ve yazın soğuk kışın ise sıcak akmasıyla ünlenmiştir ve 1990 yılına kadar akmıştır günümüzde sadece sağdaki akmaktadır.

 Güngören istanbul haberleri

Osmanlı zamanında İstanbul’un Kağıthane ve Göksu’dan sonraki en önemli yerleşim alanlarından biri olmuştur Güngören. Çok eski zamanlarda ismi ‘Vitos’ olarak adlandırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethedene kadar Bizans’ın bir köyüydü. Bizans döneminde de  maddi olarak şehre çok katkı sağlamıştır. Önemli su kanallarının bulunması nedeniyle jeopolitik konumu itibariyle önemli yer olmuştur. Osmanlı döneminde yemenici esnaflarının bolca olduğu ve çokça dokudukları yemenilerini Padişahlarından aldıkları izinle suyu bol olduğu  için Güngören’de yıkamışlardır ve yemenicilerin o zamanda ekmek teknesi Güngören olmuştur. Bu nedenle bugün Güngören Merter Tekstil ve Konfeksiyon sanayilerine ev sahipliği yapıyor.

Güngören deprem riski en çok olan ilçelerden bir tanesidir ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) istanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile birlikte yürüterek risk analiz çalışmasında İstanbul’daki 146.987 binaya analiz yapılmıştır sonucunda en riskli yerin Güngören olduğu kanısına varılmıştır. Güngören’in nüfusu 1950’lerden sonra hızla artmaya başlamıştır. 2016 verilerine baktığımızda nüfusu 298.509’dur. Güngören 1966 yılına kadar köy olarak geçmiştir. 1966 yılı itibarıyla Güngören adıyla belediyesi kurulmuştur. 1980 yılında belediye kaldırılarak Şube Müdürlüğüne dönüşmüştür. 1992 de Bakırköy’den ayrılarak ilçe olmuştur. İlçenin kurucu kaymakamı 10 Haziran 1992 de göreve gelen Hüseyin Atak’tır.

Güngören’in 2019 seçimleriyle birlikte belediye başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi adayı olan Bünyamin Demir olmuştur. Bünyamin Demir yine aynı parti adaylarından olan Şakir Yücel Kahramandan belediye başkanlığını devralmıştır.

 Güngören istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin