Sultanbeyli istanbul

Sultanbeyli istanbul haber
Sultanbeyli istanbul haberleri

Sultanbeyli istanbul

Sultanbeyli istanbul’ un Anadolu Yakası’nda bulunan bir ilçesidir. Kartal, Pendik ve Sancaktepe ilçeleri ile sınır komşusu olmaktadır. İlçenin ismi Sultan Beyliği Çiftliği’nden gelmiş ve zamanla Sultanbeyli olarak kalmıştır. Bizans döneminde bölgede bir yerleşim yeri olduğu ve İstanbul’a bir geçiş güzergahı olarak görüldüğü söylenebilir.  2016 yılı istatistiklerine göre nüfusu 324.709 kişi olmaktadır.

Sultanbeyli 1328 yılında Orhan Gazi tarafından fethedilmiştir. Konumu nedeniyle Bizans döneminde ve Osmanlı döneminde askeri bir konaklama bölgesi olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde Sultanbeyli arazisinin büyük bir kısmı Padişahın kız kardeşi Cemile Sultan’a aitti. 1893 tarihinde bu araziler Denizcilik Bakanı olan Hasan Hüsnü Paşa’ya satılmıştır. Hasan Hüsnü Paşa vefat ettiğinde varisleri tarafından bölge Frans Flipson isimli bir yabancı uyruklu vatandaşa satılmıştır.

Sultanbeyli istanbul haberleri

Milli mücadeleden sonra yabancı vatandaşların ülkeyi terk etmesi sebebiyle Frans Flipson’da ülkeyi terk etmiş ve arazi devlete satılmak istenmişse de anlaşmazlık çıkmış ve satış gerçekleşememiştir. Flipson’un vefatı sonrası arazi bugünkü halini almıştır. 1957 yılında Sultanbeyli köyü kurulmuştur. Bu dönemde küçük bir yerleşim yeri olmakta ve nüfus yoğunluğu çok olmamaktaydı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yapımı sonrası ilçenin nüfusu artmaya başlamış ve ilçe gelişmeye başlamıştır. 1985 ve 1990 yılları arasında beş bin olan nüfusu seksen bini aşmaya başlamıştır. Bu aşamada oldukça hızlı gelişen ve büyüyen bir ilçe olduğunu söylemek doğru olur.

Buna paralel olarak ilçede hızlı bir şekilde alt yapı faaliyetleri yürütülmüştür. İlk belediye seçimleri 1989 yılında yapılmıştır. 1992 yılında Kartal’dan ayrılarak ilçe olma statüsüne sahip olmuştur. İlçede pek çok tarihi eser bulunmak ile birlikte eğitim ve sağlık alanlarında pek çok kurum ve kuruluş faaliyet göstermektedir. Bunlara ek olarak pek çok spor tesisi ilçe bünyesinde hizmet vermektedir. Bu anlamda ilçenin modern bir belediyecilik anlayışı ile yönetildiği görülmektedir.

1994 yılında yapılan belediye seçimleri ile Refah Partisi bünyesinde Ali Nabi Koçak belediye başkanı seçilmiştir. 2019 yerel seçimlerinde ise Adalet ve Kalkınma Partisi bünyesinden aday olan Hüseyin Keskin seçimleri kazanmış ve güncel olarak Sultanbeyli Belediye Başkanı olmaktadır.

Sultanbeyli istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin