Ümraniye istanbul

Ümraniye istanbul haberleri
Ümraniye istanbul haber

Ümraniye istanbul

Ümraniye istanbul’ un Anadolu Yakası’nda bulunan bir ilçesidir. Anadolu Yakası’nın en kalabalık ilçesi olmak ile birlikte İstanbul’un en kalabalık dördüncü ilçesi olmaktadır. İlçe 35 mahalleden oluşmakta ve Üsküdar, Ataşehir ve Sancaktepe ilçeleri ile sınır komşusu olmaktadır. İlçe İstanbul’un en hızlı kentleşen ilçelerinden biri olmakla beraber Anadolu’dan çok sayıda nüfus göçü almıştır. Bu anlamda kent ve köy geleneklerinin birlikte yürüdüğü bir kentleşme örneği olmaktadır. İlçede çok sayıda sanayi türü olmakla birlikte ticari anlamda oldukça çeşitli bir görüntü sergilemektedir. Tekstil, imalat sanayisi ve ağaç ürünleri üretimi çok sayıda sektör ilçede faaliyet göstermektedir. 2018 verilerine göre ilçenin nüfusu 690.193 olmaktadır.

Ümraniye ilçesinin bir zamanlar tamamen ağaçlar ile kaplı bir orman görünümünde olduğu bilinmektedir. Tarihi kaynaklara göre bölgeye ilk yerleşen topluluk Frigler olmaktadır. Frigyalılar için çam ağacı kutsal olduğu için bölgeye çok sayıda çam ağacı dikmişlerdir. Daha sonra bölge Bizans ve Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Ümraniye istanbul haberleri

Bölgede Osmanlı egemenliği Orhan Gazi döneminde başlamıştır. O dönemde ilçenin adının “Yalnız Selvi” olduğu düşünülmektedir. 17. Yüzyıl başlarında 1. Ahmet bölgenin idaresini Şeyh Aziz Mahmut Hüdai’ye vakfetmiştir. Daha sonra Cumhuriyet döneminde Bulgurlu’ya kadar olan bölge Üsküdar’a bağlı bir kasaba olarak kalmıştır. Bu bölgeye ilk yerleşen göçmenlerin Yugoslavya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bir süre Muhacir Köy adı ile anılmıştır. Günümüzde belediye sınırları içerisinde pek çok eğitim ve sağlık kuruluşu hizmet vermekte ve ilçe çok sayıda spor tesisine ev sahipliği yapmaktadır. 1980 yılında 12 Eylül darbesi sonrası Üsküdar’a bağlanmış ve 1987 yılında ilçe olarak kurulmuştur. İlk yerel seçimler ise 1989 yılında yapılmıştır. Bu tarihten sonra ilçe gelişmeye ve büyümeye başlamıştır.

1989 yerel seçimlerini SHP adayı olan Şinasi Öktem kazanmış ve 5 yıl boyunca Ümraniye Belediye başkanlığı görevini yerine getirmiştir. 2019 yerel seçimlerini Adalet ve Kalkınma Partisi bünyesinde seçime giren İsmet Yıldırım kazanmıştır. İsmet Yıldırım bu görevini yine Adalet ve Kalkınma Partisi adayı olan ve 10 yıl görevde kalmış olan Hasan Can’dan devralmıştır.

 

Ümraniye istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin