Çekmeköy istanbul

Çekmeköy istanbul hava durumu
Çekmeköy istanbul haberleri

Çekmeköy istanbul

Çekmeköy istanbul’ un Anadolu yakasında bulunan bir ilçesi olmaktadır. 2009 yılından önce Ümraniye ilçesine bağlı bir semt olmakla birlikte bu tarihten sonra tek başına ilçe olma statüsünü elde etmiştir. Beykoz, Şile, Sancaktepe ve Pendik ile sınırları bulunmaktadır. 2018 istatistiklerine göre 251.937 nüfusu bulunmaktadır. 17 mahalle ve 4 köyden oluşmaktadır.

Bizans döneminde bölge ormanlık bir alan ile kaplı ve avcılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bir bölge olarak kullanılmıştır. Bizans yöneticilerine ait av köşkleri bulunmaktaydı. Bölgenin Osmanlı Devleti egemenliğine girmesi Orhan Gazi döneminde olmuştur. Osmanlı egemenliğine girdikten sonra devletin odun ihtiyacını karşılayan bir bölge olmuştur. Böyle olmasına rağmen o dönemlere ait pek bir kayıt bulunmamaktadır. Cumhuriyetin ilanı sonrası ilk kez Çekmeköy’ ün de dahil olduğu bölgelere imar çalışmaları başlamış ve bölgenin kalkındırılması amaçlanmıştır.

Çekmeköy istanbul haberleri

1960’lı yıllara kadar bölge seyrek nüfuslu olmuş ve bu tarihe kadar kayda değer nüfus hareketi olmamıştır. Bu tarihten sonra ülke ekonomisinin tarımdan sanayiye geçmesi ile birlikte Çekmeköy bölgesi de kırsal kesimden oldukça yoğun nüfus göçü almaya başlamıştır. Bu göçler sonrasında bölgenin sosyokültürel yapısı oldukça değişmiştir. Çekmeköy İstanbul ve Kocaeli şehirlerinin ortasında bulunması sebebiyle bir göç güzergahı üzerinde kalmış ve bundan oldukça etkilenmiştir.

Cumhuriyet tarihi boyunca bölgede askeri tesisler bulunmuş ve bu tesisler burada olmaları sebebiyle modern anlamda ilçenin ihtiyaçlarının bölgeye gelmesini kolaylaştırmıştır. Güncel olarak modern bir şehir görünümüne sahip olsa da yer yer köy hayatından izler, tarıma dayalı bölgeler ve hayvancılık faaliyetleri görülebilmektedir. Bunların dışında ilçede modern belediyecilik faaliyetleri yürütülmekte ve çok sayıda eğitim, sağlık ve spor kurum ve kuruluşları yer almaktadır. Ormanlık alanlarının fazla olması sebebiyle orman turizmi çerçevesinde tabiat parkları bulunmaktadır. Hafta sonları İstanbul içinden bu bölgeye dinlenme amaçlı çok sayıda insanın geldiği bilinmektedir.

2009 yılından bu yana Çekmeköy Belediye Başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi bünyesinde seçimlere giren Ahmet Poyraz olmaktadır. Ahmet Poyraz Çekmeköy’ün hem ilk hem mevcut başkanı olmaktadır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden başka bir parti bölgede yerel seçim kazanamamış bulunmaktadır.

Çekmeköy istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin