Chia Tohumu Zayıflatır Mı Faydaları nelerdir?

Chia Tohumu Zayıflatır Mı Faydaları nelerdir?
Chia Tohumu Zayıflatır Mı Faydaları nelerdir?

Chia Tohumu Zayıflatır Mı Faydaları nelerdir?

Chia Tohumu Zayıflatır Mı Faydaları nelerdir? Chia tohumları çok küçük boyutlu olmalarına rağmen bir besin bombasıdır. İçerisinde birçok antioksidan, yağ asitleri ve vitaminler bulunur. Bu besleyici tohumların vücuda birçok faydası vardır. Bunlardan biriside lif oranının fazla olmasından ve tokluk hissi vermesinden dolayı kilo verdirmeye yardımcı olmasıdır. Chia tohumları sindirim sağlığına iyi gelir. Ayrıca içinde bulunan Omega 3 beyin ve kalp sağlığını da iyi gelir. Ayrıca diyabet riskini de en aza indiren tohumlardır.

Chia tohumları şekil olarak incelendiğinde ise küçük oluşları ön plandadır. Bu tohumlar yassıdır ve oval şekillerdedir.  Doku olarak incelendiğinde ise parlak bir görünüm de ve pürüzsüz bir yapıdadırlar. Chia tohumlarının renkleri ise beyaz, kahverengi veya siyah olabilir.

Chia tohumlarını kullanmak istiyorsanız bu tohumları birçok şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin chia tohumlarını su ile karıştırarak onun lapa bir hal almasını sağlayabilirsiniz veya yulafa ekleyebilirsiniz. Chia tohumları kendine has tadı sayesinde hem tatlılarda kullanılabilirken tuzlu yemekler içerisinde de kullanılabilir.

Chia tohumları ile salatalar yapılabilir, unlu mamüller içerisine katılabilir. Ayrıca yoğurdun üzerine de serpiştirilebilir. Chia tohumlarının jel yapıcı özellikleri sayesinde jel oluşturmak istenilen gıdalarda da kullanılabilir. Yumurta tüketmek istemeyen kişiler için yumurta kullanılması gereken karışımlarda yumurta yerine kullanılabilir, o yoğunluğu verecektir.

Chia Tohumu Besin Değerleri

Chia tohumu dolu 1 yemek kaşığında ortalama 28 gram bulunur ve bunun kalori hesabına bakıldığı zaman 138 kaloridir. Chia tohumu besin değerlerini ayrıştırdığımızda ağırlığının yüzde 7’lik kısmı sudur. Ağırlığının %45’lik kısmını ise karbonhidrat oluşturur. Bu karbonhidratın yüzde 80’lik kısmı ise liflerden oluşur.

Bu yüksek lif oranı ise kişilerin kilo vermesine ve tokluk hissetmesin de yardımcı olan en büyük etkendir. Bu tohumların %34’lük kısmını ise yağ oluşturur. Geriye kalan %19’luk kısmı ise proteindir. Bu tohumların içerisinde hiç şeker bulunmazken yağ olarak doymuş yağ, tekli doymamış yağ, çoklu doymamış yağ, omega-3, omega-6 ve trans yağ bulunur. Trans yağ oranı çok düşüktür. Ayrıca chia tohumu daha önemli yapan bir diğer durum ise chia tohumlarının gluten içermemesidır.

Chia Tohumunun Faydaları

 1)Chia Tohumları Omega-3 Kaynağıdırlar

Chia tohumları yüksek miktarda omega-3 bulundururlar. Bu yüzden çokça bilinen keten tohumundan bile daha fazla Omega 3 içeren chia tohumları bu içerdikleri omega-3 sayesinde kalp ve beyin için mükemmel bir besin haline gelir. Omega 3 eksikliği durumunda bolca chia tohumları tüketilebilir.

 2)Chia Tohumu Kan Şekerini Düzenler

Chia tohumu şeker yüksekliği veya düşüklüğü durumunda kullanıldığında kan şekerini düzenleyerek optimum forma getirir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar incelendiğinde chia tohumları insülin direncini azaltır ve tip 2 diyabet ve kalp hastalığı için önemli risk faktörleri olan kan şekerini kontrol eder.

Yapılan bir diğer araştırmaya göre normal ekmek ile chia tohumu unundan yapılan ekmek karşılaştırıldığında chia tohumlu ekmeğin diğer ekmeğe kıyasla şekeri daha düzeyde tuttuğunu göstermektedir.

3)Chia Tohumu Yüksek Tansiyonu Düzenler

Yapılan araştırmalarda chia tohumunu düzenli olarak kullanımında yüksek tansiyonun düzenlendiği görülmüştür.  Kronik hastalıklar için önemli bir besindir.

4)Chia Tohumu Bol Lifli Bir Yapıdadır

Chia tohumunun bol lifli yapısı kilo vermeye ve vücudun dengesini korumada önemli bir faktördür. Kişiler gerektiği kadar lif tüketimini yapamazlar ama bu chia tohumu kullanıldığı zaman bu eksikliğin büyük bir kısmı tamamlanmış olur.

Tohumlarının sıvı emme özelliğinin çok fazla olmasından dolayı sindirim sistemindeki gıdaların hacmini arttırır ve bu şekilde kişinin daha tok hissetmesine sebep olur. Tok hissetmek de daha az yemek anlamına geleceğinden dolayı birçok farklı yönden kilo vermeye yardımcı olur.

Chia Tohumunun Olumsuz Yanları

Chia tohumu kullanımında birçok faydasının yanında az da olsa zararları da vardır. Dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Öncelikle Eğer ki ıslatılmamış bir chia tohumu tüketiyorsanız arkasından bol su içmenize ihtiyaç vardır.  Jel yapı oluşumu sebebiyle boğazda veya solunum sisteminde jel oluşturabilir. Bu şekilde nefes almayı engelleyebilir. Bu çok düşük bir ihtimal olmasına karşın yine de göz ardı edilmemesi gerekir.

2)Fitik asit içeriği diğer tohumlarda da olduğu gibi chia tohumları da fitik asit içerirler. Fitik asit tüketim sırasında vücuda alınan demir, çinko gibi mineraller vücuda alındıktan sonra direk atılırlar. Demir eksikliği gibi problemler yaşıyorsanız chia tohumu tüketimine dikkat etmeniz gerekir.

3)Chia tohumlarının kan sulandırıcı etkisi bulunur. Eğer ki kan sulandırmak için ilaç kullanıyorsanız chia tohumun dikkatli kullanmanız veya doktora danışarak kullanmanız gerekir. Çünkü fazla kan incelmesi durumu olabilir.

Chia Tohumu Zayıflatır Mı Faydaları nelerdir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin