Kağıthane istanbul

Kağıthane istanbul haberleri
Kağıthane istanbul sondakika

Kağıthane istanbul

Kağıthane istanbul’ un Avrupa Yakası’nda bulunan bir ilçesidir. Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçeleri ile komşu olmaktadır. İlçenin arazisi engebeli olmak ile birlikte başta Kağıthane deresi olmak üzere pek çok dere arazide bulunmaktadır. 2018 verilerine göre ilçenin nüfusu 437.026 olarak açıklanmıştır. 1988 yılına kadar Şişli ilçesine bağlı kalmış ve bu tarihten sonra müstakil bir ilçe olma statüsü kazanmıştır. İlçe bugün 17 mahalleden oluşmaktadır.

İlçenin tarihine bakıldığında Bizans dönemine ait çok bir bilgi olmamak ile birlikte o dönemki adının Barbisos olduğu bilinmektedir. İstanbul’un fethi sonrasında burada bir kağıt değirmeni bulunduğu ve bu nedenle isminin Kağıthane olarak kaldığı düşünülmektedir. Evliye Çelebi seyahatnamelerinde bu bölgede harap halde bir kağıthane olduğundan bahsetmektedir. Böylece ilçenin isminin kökenleri bilinmektedir. Osmanlı Devleti döneminde bölgede un değirmenleri bulunduğu ve barut üretimi yapıldığı bilinmekteydi. Bölge arazisinin düzlük olması sebebiyle burada cirit oyunlarının oynandığı bilinmektedir.

Kağıthane istanbul haberleri

Kağıthane özellikle Lale Devri’nin bir sembolü haline gelmiştir. Bunun sebebi pek çok köşk ve Avrupai yapılar ile bir eğlence merkezi haline gelmiş olmasıdır. Bu bağlamda pek çok camii, köşk, çeşme ve bunlar gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Cumhuriyetin ilanından sonra bölgede çok bir nüfus artışı olmamıştır. Bölgedeki nüfus hareketliliğinin başlangıcı 1955 olarak kabul edilmektedir. Bu tarihten sonra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden iç göç almış ve bölgede gecekondu tipi yerleşim görülmeye başlamıştır.

Kağıthane, merkezi konumu nedeni ile üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı gibi pek çok ulaşım merkezi ile ön plana çıkmaktadır. Pek çok eğitim ve sağlık kuruluşlarına ev sahipliği yapmakta ve ilçede birçok spor kompleksi bulunmaktadır. Bu anlamda modern bir belediyecilik hizmeti yürütülmektedir. Bölge pek çok konut yatırımı almakta ve kentsel dönüşümün merkezlerinden biri haline gelmiştir.

1989 yılında Kağıthane Belediyesi ilk kurulduğunda ilk belediye başkanı Mahmut Özdemir olmuştur. 2019 yerel seçimleri sonucu Adalet ve Kalkınma Partisi bünyesinde seçimi kazanan Mevlüt Öztekin güncel olarak Kağıthane Belediye Başkanı olmaktadır. Mevlüt Öztekin bu görevini 2004 – 2014 yılları arası belediye başkanlığı yapmış olan Fazlı Kılıç’tan devralmıştır.

Kağıthane istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin