Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? Kitap okumanın insanların hem beyin sağlığına hem de sosyal ilişkilerine faydaları vardır. Kitap okuyarak kendimizi birçok yönden geliştirebiliriz. Maalesef ülkemizde her bireyde düzenli kitap okuma alışkınlığı yok. Daha da kötüsü kitap okuma alışkanlığı yok.

Oysaki kitaplar insanlar için iyi dost, faydalı arkadaştır. İyi dost olmasının sebebi bizi hiç terk etmemeleridir. Her ne kadar da kitap fiyatları artmakta olsa bile kütüphanelerden kitap temin edilebilir. Kitap okumanın yararı nedir? Şüphesiz çok fazla yarar sağlamaktadır. Faydalı dost olma sebeplerine yazımızda değineceğiz. Gelişmiş ülkelerde ki bireyler düzenli olarak kitap okumaktadırlar.

Bu alışkanlık çok genç yaşta kazanılmaktadır. Ülkemizde de okullarda kitap okuma alışkanlığının bireylere kazandırılması adına çalışmalar yapılmaktadır. Mesela öğretmen her öğrenciye bir kitap aldırır ve bu kitaplar dönüşümlü olarak herkes tarafından okunur. Okunan kitaplar için özet çıkarılır veya sınıfta öğrenci kitabı anlatır.

Bir diğer çalışma derslerin ilk 10 dakikasında veya son 10 dakikasında kitap okuma etkinliği yapılmaktadır. Ne kadar etkili olduğu tartışılmakta fakat özellikle çocuklara kitap okumayı sevdirmek gerekmektedir.

Kitap Okumanın Faydaları

  • Ruh için gıdadır: Kitap okumak insanların ruhu için faydalıdır. İnsan okuduğu kitap sayesinde yaşadığı andan uzaklaşır. Farklı dünyalara, hülyalara pencere açar.
  • Yazılı, sözlü ifade etme becerisi: Kitap okumanın faydalarından biride yazılı, sözlü ifade becerisini geliştirmektir. Örneğin karşılaştığımız yeni bir kelimeyi konuşmalarımızda kullanabiliriz. Yazım, imla gibi dil bilgisi kurallarına sadece okuyaraktan vakıf olabiliriz.
  • Beyin Gelişimi: Kitap okumanın insan beynini geliştirdiğini bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hafıza kapasitemizi artırır ve bilgilerin kalıcılığının artmasına yardımcı olur. Bir deyişe göre yarım bırakılan kitaplar unutkanlık problemlerine yol açmaktadır.
  • Genel Kültür: Okuduğumuz kitabın konusuna, türüne göre genel kültür seviyemiz artmaktadır.
  • Üretkenliğinizi artırır: Okuduğunuz kitaplar hayatın farklı alanlarında size fayda sağlar. Daha fazla yaratıcı fikriniz ve daha sanatsal edebi düşünmenize katkı sağlar. Farklı bakış açıları sayesinde kimsenin görmediğini görüp, düşünmediğini düşünürsünüz.
  • İyi bir dosttur: Her zaman sizinledir. Yanınızdadır, baş ucunuzdadır. Yeter ki ulaşmak isteyin. Kitap okumaya zaman ayırın. Okudukça daha fazlasını okumak isteyeceksiniz. Hayatınızın rutin akışı olacaktır.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin